Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da su Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila.

– /Denis/ Bećirović, /Željko/ Komšić i /Elmedin/ Konaković, kao i ostali bosanski muslimani, upregli su sve resurse i snage da pokažu zašto Srbi sa Bošnjacima ne mogu da žive i da je jedina opcija miran razlaz – naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je istakao da je BiH koju oni predstavljaju “plod njihove mašte, ona ne postoji, prema tome i sve što oni rade nema nikakvog značaja ni za Republiku Srpsku ni za BiH ako je ustavna i dejtonska”.

Dodik je rekao da oni predstavljaju svoje politike, što, kaže, opet nije od nekog značaja, jer je njihov kapacitet za donošenje bilo kakvih odluka u BiH, pa i u Federaciji, ravan nuli.

On je istakao da bi, da je BiH država, to što oni rade već bilo kažnjeno.

– Međutim, BiH je silom sklepani projekat međunarodne zajednice. Prema tome, ništa što oni rade nema značaja ako ne postoji saglasnost predstavnika tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su Bošnjaci izašli iz okvira Dejtonskog sporazuma i iz BiH svojim jednostranim akcijama.

– Mi smo shvatili poruke i uradili sve da omogućimo funkcionisanje Republike Srpske u takvim uslovima. Pokretanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a pokazuje da Bošnjaci ne žele biti u dejtonskoj BiH, što je dovoljno jasan znak da se naši putevi razilaze po svim osnovama – naveo je Dodik.

On je rekao da su za građenje unitarističkog pokreta dobili podršku nekoliko velikih i moćnih zemalja, koje sponzorišu rezoluciju o Srebrenici kako bi muslimanima u BiH isporučili njihovu državicu u kojoj neće biti Srba i Hrvata.

Dodik je naglasio da je donošenje rezolucije o Srebrenici nespojivo s nastavkom postojanja BiH i da to treba da znaju svi koji podržavaju tako nešto.

– Glupa tvrdnja kako to, navodno, vodi pomirenju govori o podmuklim namjerama. Јedan dio zemalja manipuliše pričom o Srebrenici. Republika Srpska ne pristaje da ostane u zajednici u kojoj bosanski muslimani žive za to da Republici Srpskoj bude loše i čine sve da nam otežaju život – poručio je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska opredijeljena za mir, stabilnost, razvoj i dobar život svih njenih građana.

– Mi ne želimo ništa tuđe i ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svako krene svojim putem. Bosanski muslimani su već krenuli – naglasio je Dodik.

Foto: B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Jusić: Položaj Roma se unaprijedio, ali još nije na zadovoljavajućem nivou (FOTO)
Naredni članakDodik: BiH je bila i ostala utočište islamskim radikalistima