Položaj Roma u BiH unaprijedio se u proteklih 20 godina, ali to je još nije na zadovoljavajućem nivou, potrebno je uložiti napore u obrazovanje i zapošljavanje ove populacije, izjavio je Nedžad Jusić, kontakt lice Savjeta Evrope za realizaciju programa “Romakt dva” u BiH.

Jusić je rekao da se ovaj program realizuje na području zapadnog Balkana i Turske, obuhvata 12 lokalnih zajednica u BiH, među kojima je i Doboj, kojem je za sprovođenje programskih aktivnosti donirano 15.000 evra.

“Moramo mijenjati percepciju da Romi ne žele da idu u školu, da žele da žive onako kako žive”, rekao je Jusić novinarima u Doboju gdje se održava okrugli sto “Obrazovanje i zapošljavanje Roma”.

On je najavio nastavak aktivnosti da se ojača romska zajednica u Doboju kako bi bili ravnopravni partneri strukturama vlasti na rješavanju određenih pitanja, a kao ključno je izdvojio njihovo obrazovanje i generalno stvaranje povoljnog ambijenta bez stigme, predrasuda i diskriminacija.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević naveo je da Gradska uprava stipendira dva srednjoškolca, a u sklopu programa “Romakted” obezbijedila je nabavku školske opreme i udžbenika, tableta, sportske opreme, ogreva za najugroženije romske porodice.

Kovačević je najavio da će zajedno sa direktorima aktiva osnovnih i srednjih škola te Zavodom za zapošljavanje tražiti najbolja rješenja kako bi što više Roma upisalo osnovnu i srednju školu i zaposlilo se u ovoj lokalnoj zajednici.

Kao najčešće zahtjeve, naveo je one materijalne prirode, kao i savjetodavne u slučajevima kada im se obraćaju roditelji čija djeca odbijaju da pohađaju školu.

Predsjednik dobojskog Udruženja Roma “Madara” Denisa Talić rekla je da srednju školu pohađaju tri romske učenice, osnovnu 56 romska učenika, a od devet devetaka svi su izrazili želju da nastave školovanje.

“Romska zajednica u Doboju broji 85 muškaraca i 79 žena”, izjavila je Talićeva koja se nada da će kao kuvarski tehničar uspjeti naći posao jer je nezaposlenost uz obrazovanje najveći problem.

Članica Ženske romske mreže “Uspjeh” iz Prnjavora Snježana Mirković kaže da u ovom gradu osnovnu i srednju školu pohađaju sva romska djeca, te da imaju jednu studentkinju treće godine fakulteta. Ona je ukazala na podršku Gradske uprave koja se, između ostalog, ogleda u nabavci udžbenika i stipendije. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakIsplaćena premija za mlijeko od 3.008.527 KM
Naredni članakDodik: Bošnjaci srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila