Uvjeren sam da je nedavni sastanak u Laktašima predstavnika stranaka koje čine vlast na BiH nivou trasirao priču o Izbornom zakonu BiH i bilo bi najbolje da se održi dogovor sa tog sastanka, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– U svim zemljama svijeta sasvim je normalno da se različiti politički faktori, politički subjekti, prije svega partije, dogovaraju o izbornim uslovima i pravilima i da to ne može da bude stvar nikakvog pojedinca, bez obzira ima li podršku međunarodnog faktora ili nema. U ovom slučaju čak i nema. Tako da bi najbolje bilo da se održi taj dogovor – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Naveo je da je SNSD spreman da učestvuje u tom dogovoru.

– Ostao je da se definiše samo jedan segment razgovora u Laktašima, a to je definisanje odnosa izbora članova Predsjedništva BiH između Bošnjaka i Hrvata. To je nešto što nas ne zanima, imajući u vidu da smo mi ostali principijelni tome da Republika Srpska bira svoga člana Predsjedništva i da Federacija BiH ima pravo da bira ona ostala dva, i da se oni dogovore o tim uslovima. Zato mi nismo to ni finalizirali na tom prethodnom sastanku jer smo smatrali da je to stvar upravo Bošnjaka i Hrvata – rekao je Dodik.

On je dodao da su predstavnici Bošnjaka i Hrvata tada optimistično davali uvjerenje da imaju dogovor o tom pitanju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Srbi u Srpskoj od BiH žele samo jednu stvar – da postupna ustavno (VIDEO)
Naredni članakRadanović: Najoštrija osuda napada na srpsku povratnicu u Tumarama