Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Amerika vodi hibridni rat protiv Srpske koji uvijek počinje i završava se zabranama.

– Kao predsjednik Srpske imam informaciju da Amerika koristi dronove za nadzor svih strateških ciljeva u Republici Srpskoj. Pokušavaju da nas zastraše i pokažu da su sila koja nam odmah može učiniti šta poželi. To nam je poznato i ne predstavlja ništa novo – rekao je Dodik u intervjuu za “Raša tudej”.

Dodik je kao jasan primjer pritiska naveo i to da su tokom proslave Dana Republike, 9. januara, Amerikanci poslali avione “F-16” da nadlijeću Banjaluku, iste one koji su na Srpsku bacali municiju sa osiromašenim uranijumom devedesetih godina prošlog vijeka, kako bi stvarali buku i time iskazali svoje prisustvo.

Predsjednik Srpske je ukazao da je ta, kako kaže, arogantna sila za koju ne postoje principi ili zakon dovela Nijemca Kristijana Šmita u BiH koji za sebe tvrdi da je visok predstavnik i dala mu neograničena ovlaštenja da donosi zakone.

Dodik je podsjetio da je kompletno rukovodstvo Republike Srpske pod sankcijama Amerike koje podržava Britanija, te dodao da Evropa više ne prati slijepo američku politiku sankcija.

– Oni prvenstveno žele da izvrše pritisak na privredu, vjerujući da blokirajući sposobnost za unos i prenos finansija kontrolom banaka mogu da Srpskoj uskrate kapacitete za ispunjenje obaveza. Očekuju da će time izazvati socijalne probleme i nemire, što bi dovelo do toga da neku od njihovih podanika preuzmu vlast – istakao je predsjednik Srpske.

On je ukazao i na to da je pritisak, takođe, izražen zabranom inesticije u Republiku Srpsku, što je učinila njemačka administracija.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakЈasenovac – Holokaust za srpski narod
Naredni članakDodik: Svijetu sada potreban Putinov humani politički pristup