Žene i djevojke sa invaliditetom generalno se suočavaju sa brojnim oblicima diskriminacije, uključujući isključenost iz obrazovnih procesa, njihovu nezaposlenost, nisko samopouzdanje, te neuključivanje u rad lokalnih organizacija, što je posebno izraženo u ruralnim krajevima, izjavio je koordinator projekta “Ovdje sam – vidljiva i ponosna” Zoran Panić.

Panić je rekao novinarima da je na području Doboja evidentirano 126 žena i djevojaka sa invaliditetom koje su korisnici tuđe njege i pomoći, te lične invalidnine, ali da je broj takvih lica daleko veći jer zbog manjeg procenta invalidnosti veliki broj njih nije obuhvaćen sistemom, ili imaju status civilne žrtve rata i ratnog vojnog invalida.

On je naveo da trogodišnji projekat osnaživanja žena sa invaliditetom “Ovdje sam – vidljiva i ponosna”, ima za cilj identifikovanje tih žena i djevojaka sa invaliditetom u lokalnim zajednicama, te njihovo programsko osnaživanje i jačanje kompetencija.

“Formirali smo tim za rad na terenu koji će vršiti posjete ženama sa invaliditetom s ciljem njihovog uključivanja, motivacije, organizovanje brojnih treninga obuke. Planiramo da formiramo forum žena sa invaliditetom, kao što smo u ranijem periodu formirali aktiv mladih”, rekao je Panić.

Zoran Panić, koordinator Projekta

Jelena Mišić, po zanimanju profesor engleskog jezika, koja se u posljednjih nekoliko godina bezuspješno pokušavala zaposliti u struci, kaže da je u manjim sredinama život žena sa invaliditetom teži i složeniji, što je posebno izraženo prilikom zapošljavanja.

“Kada su u pitanju žene sa invaliditetom, pogotovo djevojke, poslodavac više gleda na ono što one ne mogu, već šta one mogu i onda je tu uvijek dokazivanje, igra živaca, čega ne bi trebalo da bude”, izjavila je Mišićeva.

Jelena Mišić, profesor engleskog jezika

Jelena danas radi kao radijski voditelj u Petrovu i dugogodišnji je aktivista u nevladinom sektoru, zahvaljujući kojem je, kako ističe, stekla neophodno radno iskustvo i kompetencije.

Tridesetdvogodišnja Dragana Milošević iz Osječanskih Čivčija, koja se kreće pomoću invalidskih kolica, zbog udaljenosti i brojnih prepreka nije završila ni osnovnu školu, a čitati i pisati naučila je u porodičnom okruženju.

Ona kaže da joj mnogo znači rad u dobojskoj Organizaciji lica sa invaliditetom i da ima velika očekivanja od projekta “Ovdje sam – vidljiva i ponosna”.

Miloševićeva kaže da određena primanja obezbjeđuje izradom unikatnog nakita, koji je zahvaljujući ljudima dobre volje prodavan u Holandiji.

Dragana Milošević

Iz Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj pozivaju sve žene i punoljetne djevojke sa invaliditetom, koje se do sada nisu uključivale u rad organizacija osoba sa invaliditetom, da ih kontaktiraju na brojeve 065/653-356 i 066/001-002 ili na mejl /panicz@teol.net/ ili /j-misic@hotmail.com/.

Iz koalicije navode da je prema popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH evidentirano 161.083 žena sa invaliditetom, od kojih je manje od dva odsto vidljivo i aktivno u organizacijama ili u lokalnim zajednicama.

Projekat “Ovdje sam – vidljiva i ponosna” finansira Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – Sida.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Ideja Republike Srpske mora da ostane čista
Naredni članakZvanično: Serhio Ramos došao u PSŽ