Članovi Predsjedništva dobojske Gradske boračke organizacije prislužili su danas svijeće i odali počast poginulim saborcima u Odbrambeno-otadžbinskog ratu i poručili da rezolucija o Srebrenici, ukoliko bude usvojena u UN, predstavlja samo politički akt koji ne obavezuje i neće biti uvršten u pravne akte.

Predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Doboj Petar Tubić rekao je da je na okolnosti u vezi sa rezolucijom danas održana vanredna sjednica Predsjedništva ove organizacije na kojoj su podržani zaključci Boračke organizacije Republike Srpske.

On je osudio prekrajanje istorije i istakao da posebno iritira što je kao predlagač rezolucije o Srebrenici i Srbima kao zločinačkom narodu NJemačka, čija politika na ovim prostorima istorijski nikada nije donijela dobro Srbima.

“Možda je naša najveća greška što smo olako praštali sve to i nismo preduzimali korake da se na to skrene pažnja”, rekao je Tubić.

On je naveo da je ironično što se kroz geopolitičke igre Srbima nameće genocidnost, iako je upravo u Doboju organizovan prvi koncentracioni logor u takozvanoj civilizovanoj Evropi za Srbe, u kojem je ubijeno više od 12.000 Srba od 45.791 internirca od 27. decembra 1915. godine do 5. jula 1917. godine.

Podsjetio je da je samo u aprilu 1916. godine umrlo 643 djece.

Član Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj Boro Cvjetković ocjenjuje sramnom čitavu priču u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, s obzirom da su Srbi najviše stradali.

“Boli nas nepravda s obzirom da se ovim pokušava pokazati da postoje samo žrtve u jednom narodu, a žrtve su svi”, poručio je Cvjetković.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Blagojević: Rezolucija o Srebrenici vrijeđa inteligenciju
Naredni članakDOBOJ: Kovačević položio vijenac poginulim portugalskim vojnicima (FOTO)