Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićani” sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević osudio je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, upitavši njene donosioce da li su tokom odlučivanja razmišljali i o srpskim žrtvama koji su na području Vozuće ritualno klani, mučeni, odrubljenih glava i udova.

Blagojević je rekao Srni da nema odgovor na pitanje kojom su se “apotekarskom vagom” rukovodile zemlje koju su inicirale i danas podržale rezoluciju o Srebrenici pa za njih postoji samo bol bošnjačkih majki.

On je naglasio da usvajanje rezolucije o Srebrenici vrijeđa ljudsku inteligenciju, s obzirom da su srpske žrtve i dalje nevidljive.

“Šta sada da kažemo posebno mi sa područja Zavidovića i Ozrena koji smo stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u Odbrambeno-otadžbinskom? Šta da kažemo, da smo genocidni!?”, izjavio je Blagojević.

On je podsjetio da je tokom Drugog svjetskog rata od nacističke NJemačke i njenih lokalnih hrvatsko-muslimanskih pomagača zvjerski ubijeno više od 1.540 djece, žena i staraca, a 326 muškaraca odvedeno je u Jasenovac gdje im se gubi trag.

Blagojević je poručio da je nad preostalim stanovništvom nastavljen stravičan zločin 1995. godine, kada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem njih još traga.

Blagojević je podsjetio da je zločin trajao od 10. do 24. septembra 1995. godine, i da je u njemu učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin” potpomognuti NATO avijacijom i njihovim jedinicama za brza dejstva, uz sadejstvo pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

“Jedino se nadam da će Gospod Bog sve ovo prepoznati i staviti sve na svoje mjesto”, poručio je Blagojević.

Za usvajanje ove antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN glasalo je 84 država, dok je 87 bilo protiv i uzdržano, što potvrđuje nači da je više zemalja koje su bile uzdržane i protiv nego za rezoluciju o Srebrenici.

Ovaj dokument, iniciran bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik iskučivo Bošnjaka, a ne sva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ovom rezolucijom traži se da 11. jul bude proglašen kao “međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici”.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: U GS UN nisu imali ni natpolovičnu većinu; Ovo je propala rezolucija (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Tubić: Rezolucija o Srebrenici neobavezujući politički akt (FOTO)