ДОБОЈ, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Саборни спомeн-храм Рођења Пресвете Богородице у Добоју ,поводом прославе крсне славе - Малу Госпојину, организовало је празнично вечерње богослужење и предавање „Крст данашње породице“.

Saborni spomen-hram Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju povodom proslave krsne slave Male Gospojine organizovao je praznično večernje bogosluženje i predavanje “Krst današnje porodice”.

Večernje bogosluženje služilo je dobojsko sveštenstvo, uz sasluženje arhimandrita Gavrila koji je tokom besjede poručio da rođenje Presvete Bogorodice Djeve Marije predstavlja spas za čovječanstvo.

“Kroz prvu ženu Evu ušao je grijeh u rod ljudski, kroz drugu ženu Mariju Bogorodicu dolazi spasenje čitavog svijeta jer je rodilo novo drvo života Hrista”, poručio je iguman Gavrilo, koji je i starješina manastira Svetog Nikole na Ozrenu.

Nakon bogosluženja, samohrana majka jedanaestoro djece Maja Kovačević iz Kraljeva održala je predavanje “Krst današnje porodice”, tokom kojeg je poručila da se nada da će se srpski narod vratiti tradiciji i porodici sa više djece, koja treba da su im na ponos.

“Kroz stradanje koje sam doživela smrću supruga ja sam se zbližila sa Bogom i shvatila da je moj i život moje djece u NJegovim rukama i da samo treba da se prepustim”, rekla je Kovačevićeva tokom besjede.

Povodom proslave krsne slave – Mala Gospojina, sutra od 9.00 časova biće služena liturgija u Sabornom spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice, saopšteno je iz uprave Hrama.

Nakon izbora kuma slave za sljedeću godinu, krenuće litija kroz grad, a po povratku će ispred Hrama biti služen parastos za sve koji su dali život za odbranu Republike Srpske. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: ŽRS: Sa slovačkom kompanijom sklopljen ugovor za prevoz željezne rude
Naredni članakDanas Mala Gospojina