Predsjednik Skupštine grada Doboja Srećko Rekanović izjavio je Srni da političkom Sarajevu ne odgovara održavanje skupa podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu jer bi se time pokazalo šta Srbi misle o tim institucijama i koliko nepovjerenje vlada prema njima.

Reagujući na zabranu održavanja ovog protesta najavljenog za sutra u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ s ciljem podrške predsjedniku Srpske, on je poručio da politički proces nije usmjeren protiv Milorada Dodika već protiv Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini.

“Još od 1992. godine jasno je da za Srbe nema mjesta u Sarajevu. Više od 157.000 Srba moralo je da napusti taj grad, a danas nam ne dozvoljavaju čak ni da dođemo i održimo protest koji bi trajao nekoliko sati”, rekao je Rekanović.

On kaže da danas u Sarajevu ima više Kineza nego Srba i da će ovakvom politikom Sarajevo za Srbe sve više biti inostranstvo.

Komentarišući optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića, Rekanović je ukazao na činjenicu da je čak ni sudija Jasmina Ćosić Dedović nije mogla potvrditi i da ju je vratila na doradu.

“Kakva je to zemlja u kojoj neizabrani stranac održi konferenciju za novinare i kaže: `od danas će u krivičnom zakonu vaše zemlje stajati novi član da je nepoštovanje odluka koje ja donesem krivično djelo` i već mjesec dana po tom izmišljenom članu zakona se priprema optužnica protiv lidera srpskog naroda sa ove strane Drine, a Ustav ove zemlje je jasno propisao ko i na koji način može da donosi zakonske akte”, naveo je Rekanović.

Prema njegovim riječima, Ustav je najviši pravni akt svake zemlje, a Ustav BiH uopšte ne poznaje Sud i Tužilaštvo na nivou BiH, jer je to Dejtonski mirovni sporazum dao entitetima.

“Zbog toga imamo toliki otpor Sarajeva da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH iako je Dejton predvidio njihov odlazak pet godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Da tamo sjede časni pravnici, a ne poslušni dizači ruku svi bi ti zakoni bili oboreni, jer ne usklađuje se Ustav prema zakonima nego zakoni moraju imati svoje uporište u Ustavu”, rekao je Rekanović.

On je pozvao da njemački građanin Kristijan Šmit prestane da nanosi štetu ovoj zemlji i da ide kući jer je kroz istoriju poznato šta je sve NJemačka donijela ovim prostorima, a pogotovo srpskom narodu.

“Dodik je vidio leđa mnogim visokim predstavnicima i podmuklim ambasadorima, pa će ispratiti i Šmita koga ne priznaje skoro niko, osim političkog Sarajeva”, poručio je Rekanović i upozorio da se izmišljenim članovima zakona pokušava suditi zvaničnicima u Srpskoj.

Sarajevska policija zabranila je za sutra najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik ovog odbora podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj. 

Foto: Screenshot/facebook.com

Izvor: SRNA

Prethodni članakNa maršu „Stazama egzodusa” na Ozrenu 10. septembra očekuje se više od 650 učesnika
Naredni članakVulić: Ramo, gledaj sutra šta je patriotizam i uči!