Omladinska banka u Doboju podržala je realizaciju 20 projekata mladih u ovoj godini, ukupne vrijednosti 56.501 KM.

Iz Fonda Omladinske banke za ove projekte je obezbijeđeno 34.251 KM, a neformalne grupe mladih finansirale su ih sa 22.250 KM.

U realizaciji ovih projekta učestvovala su 342 volontera u korist 3.970 osoba u ruralnim i urbanim zajednicama.

Tokom današnje prezentacije realizovanih projekata u Doboju, između Gradske uprave i Fondacije “Mozaik” potpisan je novi aneks memoranduma o saradnji do 2026. godine.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da je za ovaj memorandum karakteristično to što će mikrobiznisi biti podržani u iznosu od po 5.000 KM, umjesto dosadašnjih 2.000 KM.

Direktor programa Omladinske banke Fondacije “Mozaik” Željko Pauković najavio je da će putem programa Omladinske banke do 2026. godine u 50 lokalnih zajednica biti podržano 5.000 društvenih projekata mladih i 300 mikrobiznisa koji omogućavaju da mladi registruju svoju prvu poslovnu djelatnost.

“U gradu Doboju od 20 projekata u nekih 15 ruralnih sredina upravo su ili uređeni prostori za mlade i lokalnu zajednicu ili su izgrađena nova dječija i sportska igrališta. Tu su i projekti koji se tiču edukacije, uključivanja mladih sa poteškoćama i njihov pristup društvenim aktivnostima i većem angažmanu u lokalnoj zajednici”, istakao je Pauković.

Kada je riječ o mikrobiznisima, Pauković je naveo da su to najčešće osnivanje frizerskih salona, zatim proizvodne djelatnosti pravljenja namještaja i druge uslužne delatnosti kao prva osnovna djelatnost.

Partnerstvo grada Doboja i Fondacije “Mozaik” na razvoju i podršci Omladinske banke Doboj traje sedam godina.

U periodu od 2017. do 2023. godine podržano je 66 projekata ukupne vrijednosti 171.573 KM koje su realizovali 1.408 mladih volontirajući i radeći 13.097 sati.

Podržan je i jedan mikrobiznis ukupne vrijednosti 2.001 KM. 

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakBukejlović: Djelo za koje su optuženi Dodik i Lukić nije propisano kao krivično
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 7. novembar