ДОБОЈ, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Народној библиотеци у Добоју вечерас су промовисана стрип издања "Стриповијетке" по Бранку Ћопићу и збирка кратких хорор прича у стрипу "Глуво доба" у издању Удружења стрип аутора и љубитеља стрипа Републике Српске "Девета димензија" из Бањалуке.

U Narodnoj biblioteci u Doboju večeras su promovisana strip izdanja “Stripovijetke” po Branku Ćopiću i zbirka kratkih horor priča u stripu “Gluvo doba” u izdanju Udruženja strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” iz Banjaluke.

Jedan od autora iz Doboja Borislav Maljenović rekao je novinarima da “Stripovijetke” po Branku Ćopiću predstavljaju adaptaciji 22 priče iz dječijeg opusa Ćopića, dok je “Gluvo doba” inspirisano srpskim narodnim predanjem i staroslovenskom mitologijom po zbirci pripovjedaka Ninoslava Mitrovića.

Maljenović je istakao da su oba izdanja, iako žanrovski različita, jedinstvena, fantastično dizajnirana i važna za promociju književnosti i strip umjetnosti.

Jedan od autora iz Prnjavora Zdravko Knežević kaže da je angažovan na projektu o Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske, po scenariju Nikole Vidačkovića, na kojem je angažovan i crtač Predrag Ikonić.

“Scenario nije politički i dobro je osmišljen. Radi se o biografiji tog dječaka koji je bio ponukan da ide u rat”, rekao je Knežević i najavio da će strip o Spomenku imati oko 45 tabli, a njegovo izdanje se očekuje na proljeće.

Predsjednik Udruženja strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” Zoran Pejić istakao je da Srpska ima kvalitetnu strip scenu sa talentovanim crtačima.

Pejić je podsjetio da je udruženje, osnovano 2011. godine sa oko 250 članova, do sada organizovalo šest međunarodnih salona stripa u Banjaluci, 16 salona stripa u Laktašima, sa jakom strip scenom u Bratuncu, Doboju, Prnjavoru, Derventi.

On je naveo da “Deveta dimenzija” ima školu stripa, jedinu na prostoru bivše Jugoslavije, objavljuju strip-časopis sa dječijim radovima, iz uz Branka Ćopića priredila adaptaciju i priče Petra Kočića, te Alekse Šantića.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Hapšenjem bivših pripadnika VRS Tužilaštvo BiH pokazuje da za Srbe nema pravde
Naredni članakCvijanović: Ustavni sud da pokaže kredibilitet i otjera strane sudije (VIDEO)