Ustavni sud mora da pokaže u praksi da je kredibilan, a to se može postići ukoliko odu strane sudije, rekla je u našoj emisiji Aktuelno srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– Da bi ljudi prihvatili da imaju kredibilan Ustavni sud, on mora da pokaže kroz svoju praksu da je takav i jedna od stvari jeste ta, da se konačno ide u fazu da se preuzme vlast nad svim procesima, to jeste da legitimno i u punom kapacitetu institucije rade svoj posao, oslanjajući se na sopstvene snage. To znači da trebaju da odu i strane sudije, ali imate protivljenje Amerike, bošnjačke političke elite, koji to ni ne kriju, jer kako dodaju “to je poluga bošnjačke politike” – ističe Cvijanovićeva.

Dodaje, da ukoliko država želi da pokaže kredibilitet, onda ona mora upravljati procesima u svojoj zemlji.

– Država mora upravljati svojim procesisima i to ne samo kada je u pitanju evropski put, iako je on prioritetno važan – napominje Cvijanovićeva.

Kako ona ističe, na prostoru BiH se nažalost priča samo o “izvrnutoj” dejtonskoj kategoriji.

– Ovdje se nažalost priča oko visokih predstavnika, OHR-a, oko nečeg što je “izvrnuta” dejtonska kategorija. Mi nemamo ništa protiv onog što piše u Dejtonu, dok se jednom ne dogovorimo drugačije, pa i kada je u pitanju visoki predstavnik. Ali on mora proći proceduru i ta osoba je neko ko koordinište, pomaže, a ne zauzima nečije mjesto, otima nadležnosti i nameće zakone – naglašava Cvijanovićeva.

Cjelo gostovanje Cvijanovićeve pogledajte ovdje: 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Promovisana strip izdanja “Stripovijetke” po Branku Ćopiću (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Održan božićni koncert dobojskog Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” (FOTO)