U Tehničkoj školi u Doboju danas su potpisani ugovori sa 68 roditelja čija djeca će učeničku praksu imati kod 15 lokalnih privrednika.

Direktor Tehničke škole Dragan Dostanić ijavio je novinarima da je riječ o profilima automehaničar, obrađivač metala rezanjem, bravar i zavarivač, i da se sa privrednicima potpisuju ugovori sa ili bez naknade tokom izvođenja prakse.

On je naveo da je izvođenje praktične nastave organizovano po polugodištima, izuzev za odlične učenike koji će za nagradu ove godine praksu kod privatnika obavljati tokom cijele godine.

Predstavnik kompanije “MBA” Nedžad Bešlagić kaže da će ove godine na praksu primiti tri učenika, koji su u prethodnom periodu već obavljali praksu u ovoj kompaniji.

On kaže da praksu obavljaju profili metalske struke, poput tokara i zavarivača, a da jedan od tri učenika nakon školovanja zasnuje kod njih radni odnos.

Cvijeta Jović, majka učenika trećeg razreda smjer bravar-zavarivač, kaže da danas po drugi put potpisuje ugovor o izvođenju prakse kod privrednika, i da je zadovoljna rezultatima.

Učenik trećeg razreda smjer automehaničar Nikola Košti kaže da po drugi put obavlja praksu tokom koje je mnogo naučio i stekao neophodna znanja, sve s ciljem da jednog dana samostalno obavlja tu djelatnost.

Profesor praktične nastave u Tehničkoj školi Jelena Perišić kaže da su ovakvi ugovori idealna prilika za učenike da stečena znanja u školi primijene u praksi, odnosno neposredno u firmama, a sve u nadi da se u budućnosti i zaposle u svojoj struci.

Predstavnik Gradske uprave Doboj Nermina Isić kaže da se na ovom radilo u proteklih šest mjeseci zajedno sa Unijom udruženja poslodavca, Privrednom komorom, Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske i direktorima škola.

“Ovo nam je prvenac da se potpisuju ugovori između učenika, direktora škola i poslodavaca vezano za praktičnu nastavu”, izjavila je Isićeva, koja je ukazala na značaj dualnog obrazovanja u Srpskoj. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPU DOBOJ: Prilikom pretresa pronađeni i oduzeti kokain i spid
Naredni članakDOBOJ: Međunarodni dan bez automobila: Afirmisati šetnju i vožnju biciklom (FOTO)