U Doboju se održava Prvi šahovski kadetski šampionat “Doboj 2024” namijenjen djeci do 16 godina, na koji je prijavljeno više od 40 učesnika koji dolaze iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Ceremonija otvaranja održana je u Parku narodnih heroja u Doboju, u okviru obilježavanja Dana grada – 28. juna.

Turnir organizuje lokalni Šahovski klub “An pasan”, čiji je predstavnik Dragan Kopanja rekao novinarima da je ova manifestacija uvertira za takmičarski dio koji će biti održan u prostorijama Slobomir P Univerziteta, kako bi se šah u Doboju javno promovisao i kao sport ponovo vratio na mjesto koje je ranije imao.

Kopanja je pojasnio da je riječ o programskoj aktivnosti u okviru njihovog projekta “Povuci pravi potez”, koji je sufinansiran i sredstvima lokalne Omladinske banke i Fondacije “Mozaik”.

Petnaestogodišnji David Božičković, bez predznanja o šahu, prije godinu dana učlanio se u dobojski klub “An pasan”, gdje je naučio osnove ove igre, i od tada učestvuje na takmičenjima. Takođe, Lazar Šljuka kaže da se za turnir najviše spremao sam, koristeći knjige i materijale o šahu koje nalazi na internetu.

“Šah stvara nove prijatelje. Učimo i zabavljamo se. U suštini imamo zanimaciju”, izjavio je Šljuka.

Na turniru učestvuje i Omer Jahić iz Doboj Istoka, koji šah igra sedam godina sa zapaženim rezultatima poput prvaka Federacije BiH, a četvrti je na nivou BiH.

On kaže da je učestvovao na brojnim međunarodnim šahovskim turnirima, od kojih je izdvojio one u Beogradu i Novom Sadu gdje je upoznao nove prijatelje.

Član “An pasana” Nikica Miličić, dugogodišnji šahista, kaže da se radi o sjajnoj prilici da se kod mladih popularizuje šah, za koji ističe da je veoma koristan misaoni sport.

On je zadovoljan odzivom dječaka, ali ne i djevojčica koje već godinama u Doboju nisu pokazale zainteresovanost za ovaj sport.

Koordinator Omladinske banke Milica Pavlović kaže da je “An pasan” u okviru projektne aplikacije dobio 1.800 KM, koje su iskoristili za renoviranje prostorija kluba, nabavku šahovske opreme, te organizovanje današnjeg turnira. 

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Litija gradskim ulicama i parastos za sve stradale Srbe od Kosovskog boja (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Međunarodni turnir u stonom tenisu okupio 109 takmičara (FOTO)