Ulicama Doboja večeras je, povodom Vidovdana, prošla litija sa nekoliko stotina vjernika do Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla, gdje je služen parastos za sve stradale Srbe od Kosovskog boja do danas.

Prethodno je u Spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice služeno praznično večernje bogosluženje.

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić rekao je da je za Crkvu značajno da Dan grada – 28. jun bude obilježen i molitveno, da se oda zahvalnost svima koji su tokom vijekova dali nemjerljiv doprinos razvoju Doboja, kao i onima koji su živote utkali u temelje današnje slobode koja se zove Republika Srpska.

“Sveti Sava nas je učio kako se duhovno živi za otadžbinu, a Sveti car Lazar kako se ona brani”, poručio je sveštenik Nikolić.

Protojerej-stavrofor Duško Nedić istakao je da se krsnim hodom molitveno pominju svi stanovnici ovog grada, oni koji na bilo koji način doprinose ovoj lokalnoj zajednici, kao i oni koji danas svojim pokoljenjima prenose kosovski zavjet.

Časni krst nosio je predsjednik Skupštine grada Srećko Rekanović koji je rekao Srni da Vidovdan ima posebno značajno mjesto u istoriji srpskog naroda koji se vijekovima borio protiv nepravde, terora i okupacije.

“Na Vidovdan se odigrala Kosovska bitka koja je za deceniju odgodila prodor Osmanlija na ove prostore, na taj datum se naš Gavrilo Princip suprotstavio okupaciji Austrougarske pucnjem u prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu”, naveo je Rekanović.

On je podsjetio da je na Vidovdan u Odbrambeno-otadžbinskom ratu srpska vojska probila “Koridor života” kojim su ovi krajevi povezani da maticom Srbijom.

Rekanović je čestitao Dobojlijama Dan grada, podsjetivši da se Doboj prvi put pominje u dubrovačkom pismu ugarskom kralju Žigmundu iz 1415. godine.

U krsnom hodu su, uz sveštenstvo, učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Oružanih snaga BiH, Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj, predstavnici političkih partija i građani. 

Foto: srna.rs, Davor Vidaković

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik dodijelio odlikovanja Republike Srpske
Naredni članakDOBOJ: Otvoren Prvi šahovski kadetski šampionat “Doboj 2024” (FOTO)