Doboj

DOBOJ: Otkrivena spomen-ploča za 89 stradalih Jevreja (FOTO)

U dvorištu Jevrejskog kulturnog centra u Doboju danas je otkrivena spomen-ploča Jevrejima Doboja sa imenima 89 žrtava fašističkog terora u periodu 1941-1942. godine.

Spomen-ploču su otkrili predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović i zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević.

Atijas je rekao novinarima da je spomen-ploča otkrivena povodom Jom hašoa – Dana sjećanja na žrtve Holokausta Drugom svjetskom ratu.

On je naveo da se na ploči nalaze imean 89 stanovnika Doboja ubijenih samo zato što su bili Jevreji, te da je među njima bilo ljekara, veterinara, ugostitetlja, fijakerista, trgovaca, domaćica…

Atijas je poručio da se sa ovog mjesta šalje poruka da se ovakav zločin više nikada i nikome ne desi.

“Generacije moraju da žive zajedno, da svako u svojim vjerski objektima ispoljava svoju vjeru i ne želim da se niko iza vjere skriva jer sve i jedna vjera propagira samo jednu stvar, a to je nemojte da činite zlo, a svi koji rade mimo toga šalju lažnu poruku”, poručio je Atijas.

Danijel Atijas, predsjednik Jevrejske opštine Doboj

Davidović kaže da je dobojska jevrejska zajednica jedna od najenergičnijih, zbog čega je i odlučeno da se finansijski pomogne postavljanje današnje spomen-ploče kako bi se podsjetili na sva dešavanja koja su zadesila jevrejsko stanovništvo u BiH.

“U tom smislu nastavićemo da radimo na sanaciji njihovih grobalja širom Republike Srpske. To je veliki projekat, radićemo konstantno godišnje i na finansijskoj pomoći za kulturne manifestacije, izložbe, kako bi uspostavili jedne uravnotežene normalne odnose na ovim prostorima i pokazali da je suživot moguć”, naveo je Davidović.

Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere

Generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH Elma Softić Kaunic ukazala je na važnost kulture sjećanja na žrtve kako se zločini ne bi ponovili.

Elma Softić Kaunic, generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH

Nakon otkrivanja spomen-ploče položeni su i vijenci.

Događaju su pored predstavnika vjerskih zajednica prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, odbornici u Skupštini grada, pripadnici Policijske uprave Doboj, predstavnici OEBS-a, nevladinih organizacija i druge zvanice.

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close