Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ukazao je danas na važnost ponovnog osnivanja Srednje škole unutrašnjih poslova s obzirom na to da okosnicu današnje kadrovske strukture Ministarstva predstavljaja kadar koji je prošao ovu školu.

Karan je poručio da je ovo posebna škola u kojoj budući policijski službenici stiču etički, moralni, disciplinski, humani, vaspitni i obrazovni integritet.

“To nije samo obrazovna ustanova za buduće policajce, ona ima pedagoške principe i u njoj je moguće ostvariti puni policijski integritet još u fazi školovanja. To je internatsko školovanje u skladu sa svim pravilima internatskog života”, izjavio je Karan novinarima u Doboju gdje prisustvuje promociji Srednje škole unutrašnjih poslova za srednjoškolce sa područja Doboja.

On je rekao da takvi policajci kroz praksu u Centru za obuku u Zalužanima, te kasnije u radu u policijskim stanicama, pokazuju taj etički, moralni i disciplinski integritet.

Karan je naveo da je to dostignuće već dokazala prošlogodišnja klasa kadeta učešćem u defileu povodom Dana Republike – 9. januara, dobrovoljnim davanjem krvi i drugim humanim i društvenim aktivnostima.

On je podsjetio da je do 2001. godine postojala škola unutrašnjih poslova koja je odškolovala osam klasa, odnosno 1.319 policajaca.

“Zbog naglog odliva pripadnika koji su došli u Ministarstvo uoči 1992. i do 1995. godine, zbog ispunjavanja zakonskih uslova za penziju u koju godišnje ide gotovo 500 naših radnika, mi ćemo i dalje pored Srednje škole unutrašnjih poslova zadržati i Policijsku akademiju”, rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, trenutno u Centru za obuku u Zalužanima borave 564 kadeta, od kojih su 183 učenici Srednje škole unutrašnjih poslova – 150 učenika i 33 učenice, te 381 pripadnik 26. klase Policijske akademije.

Direktor Srednje škole unutrašnjih poslova Aleksandar Miladinović pojasnio je da je školovanje u Srednjoj školi unutrašnjih poslova internatskog tipa, a ograničenu upotrebu mobilnih telefona izdvojio je kao najveće opterećenje za pitomce.

Na današnjoj promociji prezentovana su materijalno-tehnička sredstva koja policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a učenicima su najviše pažnju plijenili službeni policijski konji.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Pokrenuta kampanja „Oprezni paze na pružne prelaze” (VIDEO)
Naredni članakVulić: EU potvrdila da nije saglasna sa Šmitovom odlukom; Potreban unutrašnji dogovor (VIDEO)