Dobojski Dom zdravlja organizovao je predavanje o reproduktivnom zdravlju za žene, koje su zaposlene u Gradskoj upravi. Da li brinu o svom zdravlju, kako da ga unaprijede i održe – savjete na pomenute teme pripadnice ljepšeg pola su mogle da čuju od stručnjaka.

Promjena životnih stilova i načina ishrane, povećana fizička aktivnost, izbacivanje cigareta iz upotrebe, redovni odlazak kod porodičnog ljekara na preventivne preglede, odnosno da odlaze na preventivne preglede karcinoma grlića materice kod ginekologa i redovni mamografski pregledi – ovo su neki savjeti stručnjaka na koji način žene treba da brinu o svom zdravlju.

Pored toga što je važno da brinu o svom zdravlju žene, koje su majke važno je da brinu i o zdravlju svoje djece. Vakcina protiv humanog papiloma virusa dostuipna je u Srpskoj od prošle godine. Do sada se vakcinisalo prvo dozom oko 190, a sada je u toku vakcinacija drugom dozom HPV vakcine. Još uvijek vlada strah od vakcine iako se ona u svijetu počela primjenjivati još 2006. godine. Vakcina se može primiti od devete godine života, ali je besplatna od 11 do 14 godine i za dječake i za djevojčice. Vakcinu mogu da prime žene do 45 godina starosti.

Nakon ovog predavanja Dom zdravlja Doboj i u narednom periodu nastaviće da kontinuirano sprovodi prevenciju i promociju zdravlja.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Održana radionica „Pitajte pedijatra” (VIDEO)
Naredni članakKošarac: Bećirović lažima pokušava da opravda diplomatski fijasko u Njujorku