Vijesti

DOBOJ: Održana pokazna vježba spasavanja na vodi (FOTO)

Dobojska Specijalizovana jedinica Civilne zaštite za zaštitu od poplava i nesreća na vodi i pod vodom pokazala je da je spremna za intervencije u vanrednim situacijama. Na jezeru „Azbest” kod Petrova simulirali su spasavanje utopljenika, evakuaciju i zbrinjavanje ugroženih na obali te prevrtanje čamca sa posadom.

-Danas smo ovdje radili pokaznu vježbu spasavanja utopljenika. Veslali smo do njega, davali mu signalne snage i bacili mu uže. Pomoću užeta smo ga primakli čamcu, a onda smo ga ja i kolega ubacili u čamac i izvukli na obalu. Drugu vježbu smo radili prevrtanje iz čamca, to jest kada svi veslači ispadnu iz čamca. tada kormilar prevrne čamac i potom prebroji da li je čitava posada na okupu i onda jednog po jednog člana posade vraća u čamac. Najzahtjevnija vježba je kada dođe do prevrtanja čamca jer smo tada svi dezorijentisani, tako da tu mora biti jedan koji je najsposobniji, a to je kormilar koji treba da se snađe i uoči gdje se nalaze čamac i vesla, te da prebroji sve članove posade i iste vrati u čamac. Obuku smo radili na rijeci Vrbas u Banjaluci krajem 2019. godine. Uslovi su bili mnogo teški, jer obuka je bila u oktobru, novembru i decembru mjesecu, odnosno trajala je tri mjeseca. Padao je snijeg, temperatura je bila ispod nule, tako da je bilo jako zahtjevno i teško. Lakše je raditi vježbu na jezeru jer je riječ o stajaćoj vodi, ali zato tu vježbamo da kada dođemo na brzu i jaku vodu, da se možemo bolje snaći i u toj vodi – izjavio je Vanja Vanovac, pripadnik Specijalizovane jedinice Civilne zaštite Doboj.

Vanja Vanovac, pripadnik Specijalizovane jedinice Civilne zaštite Doboj

Pored dobre obuke, važna je i opremljenost u vanrednim situacijama na vodi.

-Imamo motorni čamac koji koristimo isključivo za evakuaciju stanovnika koji su na kopnu. Takođe, imamo i dva čamca koja su na veslanje i zato imamo određene obučene ljude koji rade na tom poslu. Naša obaveza je da radimo obuke sa motornim čamcima i sa čamcima na vesla. Godišnje otprilike odradimo vježbe 4-5 puta na jezeru ili rijeci Bosni – rekao je Nebojša Smiljanić, komandir Specijalizovane jedinice Civilne zaštite Doboj.

Nebojša Smijanić, komandir Specijalizovane jedinice Civilne zaštite Doboj

Pokazanim vještinama momaka zadovoljan i načelnik Odjeljenja civilne zaštite, pri kojem je i Specijalizovana jedinica za zaštitu od poplava i nesreća na vodi i pod vodom.

-Osam članova je prošlo specijalnu obuku koja se radi na divljim vodama i imaju „Rescue 3” licence. Slobodni mogu da kažem da su zaokružili jedan vid obučenosti i osposobljenosti, te mogu odgovoriti svim zahtjevima ukoliko se zato ukaže potreba – izjavio je Nenad Ostojić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja civilne zaštite Doboj.

Nenad Ostojić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja civilne zaštite Doboj

U narednom periodu vježbe spasavavanja na vodi planirane su na rijekama Bosni i Vrbasu.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close