U Doboju je večeras u izvođenju glumice Tatjane Kecman odigrana istorijska monodrama o Flori Sends, britanskoj bolničarki i odlikovanom pripadniku srpske vojske za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Kecmanova, koja je autor teksta i režiser, istakla je da treba mnogo energije za iznošenje lika Flore Sends – žene vrlo avanturističke prirode za ono vrijeme – prve žene koja je učestvovala u automobilskim trkama u Velikoj Britaniji, ali i bila prva žena taksista u Srbiji.

Ukazujući na istorijske detalje do kojih je došla tokom istraživanja, Kecmanova je za Sendsovu rekla da je Britanka koja je greškom rođena u Velikoj Britaniji, a ne u Srbiji, koja je veoma voljela srpski narod i Srbiju – što je i dokazala zajedno sa njima dijeleći golgotu Prvog svjetskog rata, pri tom više puta ranjavana.

“Ja nisam neko ko je naviknut na istorijske monodrame i naracije, ali eto – usudila sam se i napravila je”, rekla je Kecmanova novinarima.

Monodrama je organizovana pod pokroviteljstvom Gradske uprave Doboj.

Flora Sends rođena je 22. januara 1876. godine u okrugu Jork, u Engleskoj, a u Srbiju je stigla na početku Prvog svjetskog rata kao dobrovoljna bolničarka.

Osnovala je fond u Engleskoj i skupivši oko 2.000 funti kupila 120 tona sanitetskog materijala i dopremila ga u Srbiju. Prijavila se u redove srpske vojske i za iskazanu hrabrost u borbi postala prva strankinja koja je dobila najviše srpsko vojničko odlikovanje
– Karađorđevu zvezdu.

Nakon rata proizvedena je u čin rezervnog pješadijskog potporučnika. Za hrabrost pokazanu u ratu odlikovana je Zlatnom medaljom za hrabrost, Karađorđevom zvezdom i Albanskom spomenicom.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Održana 24. redovna sjednica Skupštine grada Doboja (FOTO/VIDEO)
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 14. februar