U Jevrejskoj opštini Doboj duvanjem u tradicionalnu trubu od roga ovna obilježena je 5784. jevrejska Nova godina – Roš Hašana.
U rog je duvao hazan Jevrejske opštine Sarajevo Igor Bencion Kožemjakin koji je pojasnio da na ovaj način ljudi treba da se trgnu iz sna svakodnevice, da razmisle o svojim djelima i mislima tokom prethodne godine kako bi se pokajali i zatražili oprost tokom deset dana pokajanja koji traje do Jom kipura.

Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas rekao je da Roš Hašana na hebrejskom jeziku doslovno znači “glava godine” i proslavlja se ozbiljno, uz prisjećanje na grijehe i pokajanje.

“Pred sobom imamo period od 10 dana kada čovjek treba da zaista vidi šta je uradio, da nastavi da čini dobra djela, a onaj ko je činio nešto grešno da se izvini”, poručio je Atijas.

On je rekao da je dobojska Jevrejska opština u prethodnom periodu ostvarila dobru saradnju sa rukovodstvom Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Broda, Žepča i Gračanice.

Jevreji širom svijeta slave dolazak jevrejske Nove godine – Roš Hašana.

Jevrejska Nova godina računa se po Tori od postanka svijeta, obilježava se dva dana, i to u sinagogama, molitvama pokajanja. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Održan 3. Memorijalni turnir „Radan Žigić – Žiga” u Osječanima (FOTO)
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 17.09.2023. godine