Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić poručio je da poslovanje “Šuma Srpske” do kraja godine mora biti pozitivno i najavio da će zbog neispunjavanja planova u skladu sa devetomjesečnim izvještajima uslijediti promjena menadžmenta u pojedinim šumskim gazdinstvima, poput Višegrada, Foče, Kneževa i Čajniča.

“Nismo primijetili pomak. Imate nalog na šest mjeseci šta treba da uradite i kakvi su efekti toga”, rekao je Minić novinarima nakon što je obišao Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima kod Doboja.

On je pozvao na ozbiljnost kako bi “Šume Srpske” bile samoodržive.

“U posljednjih sedam dana smo u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i šumarskim inspektorima oduzeli više od 700 kubika raznih sortimenta drveta”, rekao je Minić i poručio svima koji su špekulisali da vrijeme nije bilo opravdanje za loše poslovanje i šestomjesečni minus od 5.000.000 KM.

On je najavio nastavak ove akcije s ciljem da se menadžmentu i radnicima, kao i građanima, da do znanja da se neke stvari u poslovanju mijenjaju, te istakao da primjena informacionog sistema već daje rezultate.

Minić je za Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju rekao da je jedan od najsavremenijih na Balkanu za koji se mora obezbijediti tržište, te u tom pravcu najavio promjenu određenih uredbi i propisa kako bi Centar ostvario i dobit.

Direktor “Šuma Srpske” Slaven Gojković istakao je da nije dovoljan broj sadnica koje Centar u Stanovima plasira prema šumskim gazdinstvima, te naveo da bi povećanjem proširene reprodukcije bili unaprijeđeni prihodi.

On je dodao da se od šumskih gazdinstava očekuje da povećaju trebovanja sadnica od Centra za prostu reprodukciju.

Direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Mihajlo Marković rekao je da na njihovo negativno poslovanje utiče činjenica da sezonski posluju, odnosno da otpremu sadnica imaju u proljeće i jesen, te da se u vakuum prostoru ostvaruju troškovi bez prihoda.

On je naveo da u Centru i pet radnih jedinica radi 45 radnika, čije se plate isplaćuju po sistemu mjesec za mjesec, s tim što se kasni u isplati dvije plate.

Profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Milan Mataruga pohvalio je rad Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima u očuvanju Pančićeve omorike, čije se sjeme u protekloj godini uspjelo sakupiti zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“To je prvi poduhvat nakon 150 godina kako poznajemo Pančićevu omoriku kod nas i ovdje u Centru da najsavremenijim tehnologijama proizvodimo sadnice”, rekao je Mataruga.

On je naveo da su sadnice jednogodišnjeg uzrasta i da se već iduće godine mogu plasirati na teren kako bi se sačuvao njen genofon, a zatim da se proizvode u sopstvenoj režiji.

Foto: srna.rs

Izvr: SRNA

Prethodni članakVulić: Nabildani Isak može samo da sanja političku karijeru Milorada Dodika
Naredni članakVulić: Niko ne smije da juriša na institucije Srpske