Pjesma “Jasenovački otkosi” Milka Grbovića iz Beograda osvojila je prvu nagradu na književnom konkursu “Srpske golgote 20. vijeka” posvećenom Danu sjećanja na žrtve Dobojskog logora smrti 1915-1917.

Drugu nagradu osvojila je pjesma “Srpsko stradanje u Doboju” autora Milana Trivunčića iz Šipova, dok je trećeplasirana pjesma “Za nezaborav” autora Olivere Radojčić iz Doboja.

Književno veče na kojem su nagrade i uručene organizovali su Književni klub “Jovan Dučić” iz Doboja i dobojski Centar za kulturu i obrazovanje.

Član žirija Miloš Miličević rekao je novinarima da se na konkurs prijavilo 67 autora sa oko 100 radova.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Vukosava Sofrenić ukazala je na potrebu da se pisanom riječju i stihovima od zaborava sačuva stradalništvo dobojskih interniraca.

Kroz logor u Doboju, koji je formirala austrougarska vlast 27. decembra 1915. godine sa namjerom da se srpsko stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa vjekovnih ognjišta, prošlo je 45.791 lice, od čega 17.000 žena i djece, dok ih je 12.000 stradalo strašnom smrću od posljedica mučenja i iscrpljivanja glađu.

Namjera je bila stvaranje pojasa koji je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo lakšu i bržu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Sve što Šmit radi i govori teško je kompromitovanje Njemačke
Naredni članakDOBOJ: Lani evidentirana 304 krivična djela protiv imovine