Vijesti

DOBOJ: Lovci nemoćni da preventivno reaguju na pojavu afričke svinjske kuge

Predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” Doboj Vedran Božičković upozorio je da su lovci nemoćni da preventivno reaguju na pojavu afričke svinjske kuge bez sistemskog plana zakonodavca, u okolnostima kada se evidentira značajno povećanje broja divljih svinja u dobojskom lovištu.

Božičković je rekao Srni da je divlja svinja lovostajno zaštićena divljač i da lovci nisu u prilici da organizuju njeno smanjenje osim organizovanog lova koji kreće u septembru. 

On je ukazao na oblike širenja ove zarazne virusne bolesti koja je posebno opasna jer za nju ne postoji vakcina i u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja, te svinje moraju biti ubijene. 

Komentarišući Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH koju je donijela Kancelarija za veterinarstvo BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge, Božičković kaže da je bilo pitanje vremena kada će se ona pojaviti na ovim prostorima. 

“Prije četiri do pet godina profesor Srđan Dimitrijević, koji je i genetičar i vlasnik više lovišta u svijetu, najavljivao je prisutvo afričke kuge na Balkanu za period 2019/2020. godina i bio je u pravu”, rekao je Božičković. 

On je podsjetio da su Hrvatska i Srbija ove godine zbog bojazni od širenja afričke kuge preventivno naredile odstrel, ocijenivši da to u slučaju Srbije izgleda nije bilo dovoljno. 

Božičković je naveo da se kao predpojava afričkoj svinjskoj kugi najčešće javlja pojačano prisutvo trihineloze i naveo da su na dobojskom području otkrivena četiri takva slučaja kod divljih svinja, što je povećanje u odnosu na raniji period kad je evidentiran jedan slučaj trihineloze ili nijedan. 

“U prošloj sezoni na području dobojskog lovišta radili smo uzorke krvi na divljim svinjama, a nedavno je uzorkovanje rađeno i lokalnim zajednicama koje su u graničnom pojasu, kao Kozarska Dubica, Gradiška, Brod i Bijeljina i srećom nije evidentirano prisutvo afričke kuge”, rekao je Božičković. 

On je naveo da su sa ciljem prevencije od pojave ove bolesti mnoge države preduzele drastične mjere, a samo u Poljskoj je odstrijeljeno do 7.000 jediniki divlje svinje kako bi se ispraznio prostor i napravio prekid u lancu širenja. 

Božičković navodi da je usljed toplotnih pomjerenja pojačano prisutvo divljih svinja, ali i šakala, kojima odgovaraju visoke temperature. 

Kancelarija za veterinarstvo BiH je zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH. 

Ovim upustvom se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, kao i proizvoda koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. 

Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge. 

Foto: Screenshot/lufazan-doboj.com

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close