Saobraćajni fakultet u Doboju Univerziteta Istočno Sarajevo potisao je sa “Aerodromom Republike Srpske” memorandum o poslovno–tehničkoj saradnji koji će studentima smjera vazdušni saobraćaj omogućiti da stiču praktična i naučna saznanja, te koriste najnovije tehnologije i metode iz ove oblasti, izjavio je Srni dekan Miroslav Kostadinović.

Kostadinović je rekao da je memorandum potpisan juče u Banjaluci, a na osnovu analize potreba za kadrovima saobraćajni inženjer za vazdušni saobraćaj.

“Regionu je neophodan izlazni profil saobraćajni inženjer za vazdušni saobraćaj koji će moći da opslužuje sve, od prijema robe, tranasporta, kompletne logistike, do projektovanja saobraćajnica za aerodrome”, izjavio je Kostadinović.

On je naveo da je Saobraćajni fakultet ove godine aktivirao vazdušni saobraćaj kao sedmi akreditovani izlazni modul, od ukupno osam, i da se studentima nudi široka lepeza znanja iz ove oblasti koji će po završetku studija moći odgovoriti realnim potrebama, a što je generalno interes svih poslodavaca koji se bave vazdušnim saobraćajem.

Kostadinović je kao cilj Saobraćajnog fakulteta naveo da studentima obezbijedi dobre usluge, resurse, konekciju sa privredom i praksu, i da po nivou znanja budu prepoznatljivi kod poslodavaca.

“Prepoznali smo da mora postojati simbioza kako sa ulaznom bazom koju čine srednjoškolski centri gdje već animiramo buduće studente, tako i izlaznom bazom koju čine privredni subjekti sa kojima uspostavljamo poslovnu tehničku saradnju”, izjavio je Kostadinović.

On je rekao da sporazumi o poslovno–tehničkoj saradnji otvaraju i dimenziju stipendiranja studenata od realnog sektora, a taj trend po medelu tehničkih fakulteta u zemljama Evrope dovešće do toga da će poslodavci uskoro vrbovati studente već tokom studija.

Prema njegovim riječima, ovakva progresivna politika već se pozitivno pokazala na prvom upisnom roku, što Saobraćajni fakultet svrstava u sami vrh tehničkih fakulteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Ove godine resorno ministarstvo propisalo je upisni limit od 90 studenata, i to za budžet je odobreno 65 mjesta, vanredni i samofinansiranje po 10, te strani državljani pet mjesta”, izjavio je Kostadinović.

S obzirom na to da je već u prvom upisnom roku prijavljen 71 brucoš, od kojih je na prijemni izašlo 69, što je više nego lani kada ih je bilo 39, on je najavio da će ova ustanova delegirati proširenje upisnih kvota na 100 ili 110.

“Presjekom prijava u prvom upisnom roku najviše je zainteresovanih na drumskom i gradskom saobraćaju i nosi više od pola prijavljenih. Četvrtinu vuče logistika, nakon čega ide računarske i informacione tehnologije, a zatim vazdušni saobraćaj”, izjavio je Kostadinović, koji procjenjuje da će odsjek vazdušni saobraćaj odabrati oko desetak studenata

Kostadinović je podsjetio da je 2019. godine na Saobraćajnom fakultetu akreditovano osam smjerova, od kojih je šest – telekomunikacije i poštanski saobraćaj, drumski i gradski saobraćaj, željeznički saobraćaj, logistika, motorna vozila, računarske i informacione tehnologije bilo aktivno do ove godine, kada se aktiviran i sedmi vazdušni saobraćaj.

“Najvjerovatnije od oktobra počinjemo da radimo da zaživi i osmi modul – saobraćajnice”, izjavio je Kostadinović.

On je rekao da su prethodna rukovodstva Saobraćajnog fakulteta, koji iduće godine obilježava jubilej 20 godina rada, studijskim programima prilično vizionarski sagledali pravce tržišnih kretanja i potreba. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra i do 40 stepeni Celzijusovih
Naredni članakGoganović sa Lazićem o modelima vojno-civilne saradnje