Za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola iz Doboja danas je održana radionica “Progovori da vidim ko si” o poboljšanju govornih navika s obzirom na to da je kod mladih zastupljen veliki broj poštapalica u govoru, nerazgovjetnost, neartikulacija i mumlanje.

“Mladi danas rečenicu počinju sa `pa`, `ovaj`, to su poštapalice, govorničke mane o kojima je pričao čak i Branislav Nušić u svom udžbeniku `Retorika` još 1933. godine”, rekao je glumac Milan Bosiljčić koji vodi radionice osnovcima.

On je naveo da se prvi negativni efekti uoče tokom razgovora za posao kada se od kandidata traži da ispriča nešto o sebi.

Ovom tematikom već sedam godina bavi se beogradsko Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora “Izražajnost”, kroz koju je obuku prošlo oko 25.000 djece i nastavnika u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori.

“Izdali smo i prvo zvanično nastavno sredstvo `Progovori da vidim ko si`, koje je uvršteno u Srbiji i Srpskoj od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole kao zvanični priručnik za kulturu govora”, izjavio je Bosiljčić, te dodao da je cilj udžbenika da nadogradi ono što nema u školstvu.

Bosiljčić je pojasnio da se kultura izražavanja, u mnogim zemljama, poput Danske, Norveške, Finske, izučava kao strani jezik, i uči se od prvog razreda osnovne škole, ali da to, trenutno, nije slučaj u Srbiji, kao ni u Republici Srpskoj.

On je pojasnio da projekat predviđa četiri radionice u trajanju od po tri časa, tokom kojih će djeci biti predstavljene određene vještine kulture govora.

Savjetnik gradonačelnika Doboja Dijana Kalenić rekla je novinarima da su radionice namijenjene nadarenim učenicima sa izrazitim opštim uspjehom i postignutim rezultatima na takmičenjima.

Prema njenim riječima, za učesnike su obezbijeđene knjige “Progovori da vidim ko si” autora Slobodana Roksandića, koju su izdali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i beogradsko udruženje “Izražajnost”.

Ona je najavila da će po završetku radionica, u maju, polaznici prezentovati svoje stečene vještine.

Današnji polaznici ukazali su na to da najčešće nisu svjesni upotrebe poštapalica kao stranih riječi, koje su prisutne u svakodnevnom govoru.

Radionice, čiji je pokrovitelj gradonačelnik Doboja, održavaju se u Gimnaziji “Jovan Dučić” za osnovce, a za srednjoškolce na Saobraćajnom fakultetu. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska trpi pritiske zbog odgovorne nacionalne politike
Naredni članakDOBOJ: Akcija dobrovoljnog davanja krvi pripadnika Policijske uprave Doboj (FOTO)