Profesor ustavnog prava Siniša Karan ocijenio je da je najveći problem što 50 odsto BiH želi da živi u koloniji, dok u Republici Srpskoj drže do svojih institucija, demokratskih principa, Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Kristijan Šmit uporno ruši.

Karan je ukazao da u dijelu međunarodne zajednice postoji generalno obrnuta teza, prema kojoj, one koji štite Ustav i ustavnost, Dejtonski sporazum i suverenitet okrivljuju za nešto.

On je naglasio da je Šmit negacija BiH i da je svojim djelovanjem srušio kljčune principe ustavnosti i zakonitosti, pa se može reći da je ova zemlja neka kolonija, protektorat ili privatna država.

“Sa ustavno-pravnog aspekta, on je negacija suvereniteta”, izjavio je Karan novinarima u Doboju, komentarišući izjavu Šmita da je donio odluku da nametne izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem “podrške najavljenom procesu pristupanja EU”.

On je istakao da je suverenitet ključni konstitucionalni osnov svake države u svijetu koja ima dva elementa – spoljni i unutrašnji.

“Spoljni je taj međunarodni suverenitet i politička nezavisnost. Najveća vlast u jednoj državi su državne institucije, prije svega zakonodavne, ako je on /Šmit/iznad njih – on je najveća vlast u ovoj državi!?”, ukazao je Karan.

On kaže da bi se moglo reći da je BiH “država Kristijana Šmita koji je narušio spoljni suverenitet sa aspekta unutrašnjeg suvereniteta”.

“Srušio je dva ključna principa na kojima se zasnivaju sve države na svijetu, a to su princip ustavnosti i zakonitosti. On je srušio vladavinu prava i pravnu državu, ključne demokratske principe”, poručio je Karan.

On je ponovio da je postojanje Šmita negacija BiH.

“Kao profesor ustavnog prava mogu odgovorno reći da BiH nije država. Ona je nešto, ne znam šta je. Neka kolonija. Neki protektorat. NJegova lična privatna država”, izjavio je Karan. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: EU potvrdila da nije saglasna sa Šmitovom odlukom; Potreban unutrašnji dogovor (VIDEO)
Naredni članakVulić: Sarajevo nije sigurno mjesto za predsjednika Srpske