Vijesti

DOBOJ: Jerinić upriličio prijem za doktore dobojskog Doma zdravlja (FOTO)

Povodom 19-og maja Međunarodnog dana porodične medicine gradonačelnik Doboja Boris Jerinić upriličio je prijem za doktore dobojskog Doma zdravlja.

Dobojski gradonačelnik izrazio je zahvalnost ljekarima na požrtvovanosti u radu u proteklih godinu i po dana koliko traje pandemija izazvana koronavirusom. Dobrom organizacijom i svojom stručnošću ljekari u dobojskom Domu zdravlja uspjeli su da pruže adekvatnu uslugu pacijentima kojima je bila neophodan pomoć u tim teškim trenucima.

–Imamo ambulantu koja je u neposrednoj blizini Doma zdravlja. Ona je odvojena i ne ugrožava ostale procese rada u Domu zdravlja. Svakako da je to zahvaljujući organizaciji upravo ovih ljudi koji su se dobro organizovali i koji evo već godinu i dva-tri mjeseca se bore sa samom pandemijom. Ali opet kažem, oni ne uskraćuju usluge našim građanima i ja sam im na tom neizmjerno zahvalan. Svakako da je povod da se to kaže povodom Mežunarodnog dana ljekara porodične medicine. Još jednom im čestitam i zahvaljujem im se svima što ulažu napore, kako bi naši građani imali što bolju uslugu, odnosno što bolju primarnu zdravstvenu zaštitu – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Novu bolest u dobojskom Domu zdravlja su na vrijeme prepoznali, te su svoj rad u relativno kratkom roku prilagodili novonastaloj situaciji. Kako bi  olakšali kolegama na sekundarnom nivou u vrijeme kada su njihovi kapaciteti bivali popunjeni, Dom zdravlja je preuzimao na sebe pacijente sa blažom i srednje-teškom kliničkom slikom.

-Naši rukovodioci su u našoj zdravstvenoj ustanovi još prije godinu i po dana na samom početku pandemije zajedno sa Gradskom upravom, kojoj se neizmjerno zahvaljujemo ovaj put, obezbijedili adekvatan prostor za rad, dovoljnu količinu zaštitne opreme i dijagnostička sredstva koja su neophodna za postavljanje dijagnoze ove teške bolesti. Ljekari iz Službe porodične medicine koji su počeli da rade u Ambulanti za respiratorne infekcije i u kojoj još uvijek rade, zaista imaju priliku da pružaju zdravstvenu uslugu pacijentima sa ovog prostora na svjetskom nivou – rekla je dr Nada Janjetović, šef Službe porodične medicine, JZU Dom zdravlja Doboj.

dr Nada Janjetović, šef Službe porodične medicine u JZU Dom zdravlja Doboj.

Kovid 19 doveo je do toga da jedan medicinar mora biti prisutan na više frontova. Upravo je to bio najveći izazov tokom panedmije.

-Najveći izazov je bio rad na većem broju frontova, ali ova situacija je pokazala da dobra organizacija i koordinacija na nivou službe i na nivou same zdravstvene ustanove omogućava da primarna zdravstvena zaštita upravo zauzme tu ulogu koju ima, odnosno da bude temelj zdravstvene zaštite i zdravstvenog sistema u cjelini – izjavila je dr Marina Jotić Ivanović, JZU Dom zdravlja Doboj

dr Marina Jotić Ivanović, JZU Dom zdravlja Doboj

-Želim da kažem da smo svi mi ljekari prošli kroz jedan težak period i još uvijek prolazimo, ali zaista sam ponosna što sam dio tima Doma zdravlja u Doboju. Bili smo zaista organizovani onako na visokom nivou što se tiče pružanja usluga našim pacijentima, Naravno, uz pomoć timova porodične medicine, naše laboratorije, radiološke dijagnostike i Higijensko-epidemiološke službe. Smatram da smo pružili jednu veliku pomoć našim pacijentima i dostupnost u ovoj teškoj situaciji – rekla je dr Biljana Vasiljević, JZU Dom zdravlja Doboj.

dr Biljana Vasiljević, JZU Dom zdravlja Doboj

Devetnaesti maj je Dan ljekara porodične medicine. Ove godine tema je Gradimo budućnost sa porodičnim ljekarima“.

-Ove godine posebno se ističu četiri stuba koja su neophodna da se unaprijedi i obezbijedi bolja zdravstvena zaštita naših građana. To je prije svega poboljšanje saradnje sa pacijentima, poboljšanje saradnje sa lokalnom samoupravom, zatim samoinicijativno promovisanje porodičnih ljekara i unaprijeđenje naše profesije, te uvođenje novih digitalnih medija u rad porodičnih ljekara – izjavila je dr Marina Jotić Ivanović, JZU Dom zdravlja Doboj.

Na Međunarodni dan doktora porodične medicine ističe se značaj doprinosa porodičnih doktora u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu, te se ističe važnost i uloga doktora porodične medicine u cjelokupnom zdravstvenom sistemu.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close