Roditelji malo koriste aplikacije za nadzor djece zbog čega kasno saznaju za njihove aktivnosti na internetu, rekao je inspektor za visokotehnološki kriminal Policijske uprave Doboj Ozrenko Đurić.

Đurić je večeras održao predavanje o bezbjednosti u digitalnom svijetu za roditelje učenika koja pohađaju Tehničku školu u dobojskom Srednjoškolskom centru, te je tom prilikom istakao da su djeca tehnološki prevazišla roditelje koji danas ne mogu da isprate njihove aktivnosti na internetu zbog čega ih treba upoznati sa raspoloživim načinima nadzora.

On je rekao da roditelji kao mjere nadzora mogu koristiti “gugl femili link”, te aplikacije poput “kasperski sejfti kids”, koji im omogućavaju da telefone djece povežu sa svojim administrativnim nalogom i tako vrše nadzor nad njihovim aktivnostima na internetu.

Prema njegovim riječima, policija u praksi nije imala situaciju da roditelji odbiju saradnju na incidentne internet radnje njihove djece.

Direktor Tehničke škole Dragan Dostanić ukazao je da sa 368 učenika imaju dobru saradnju na relaciji škola-učenici-roditelji i da su sve prekršaje poput fotografisanja kontrolnih radova i upotreba mobilnih telefona na časovima rješavali na nivou škole.

On je ukazao da postojeća zakonska rješenja o korištenju mobilnih uređaja nisu najbolje obuhvatila ovu oblast, kao i da je ovo predavanje neophodno roditeljima, jer snose dio odgovornosti za postupke svoje maloljetne djece.

Nastavnica njemačkog jezika Blanka Janjanin kaže da za potrebe izvođenja nastave koristi “pametne table” zbog čega nema potrebe da se koriste mobilni uređaji i navodi da se sporadično desi da učeniku zazvoni telefon, te da nakon što se izvini, učenika samo usmeno opomenu.

Ona kaže da nije uočila da učenici tokom časa koriste mobilne uređaje.

Goran Stanković, roditelj troje djece od kojih najmlađi ima 14 godina, kaže da je kao neko ko je u svijetu informatike upoznat o mogućim problemima na internetu, ali i mogućnostima i načinima prevencije.

“Budite strog roditelj, ali pravedan. Ograničite djeci vrijeme na internetu i uputite ih da mogu koristiti internet u edukativne svrhe, što je vrlo bitno”, izjavio je Stanković.

On kaže da ne koristi aplikacije za nadzor i da odnos sa djecom zasniva na povjerenju.

Predavanje o temi “Bezbjednost u digitalnom svijetu” jedna je u nizu preventivnih aktivnosti policijskih službenika povodom obilježavanja Međunarodnog dana sigurnijeg interneta.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVišković i Poš o forumu koji će okupiti privrednike iz Srpske i Mađarske
Naredni članakDOBOJ: Višković: Biće predložen model saradnje “Kosmosa”, bijeljinskog “Orla” sa Vladom Srbije