Delegacija Gradske organizacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata Doboj predvođena zamjenikom predsjednika Danijelom Jošićem pružila je danas ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH podršku instituciji predsjednika Republike Srpske.

Glavni pretres u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je bio zakazan u 13 časova na Odjeljenju II Suda BiH je odgođen.

Nakon ročišta Dodik je izjavio da rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtjev odbrane za premještanje postupka u Osnovni sud u Banjaluci, ali da odbrana ima rok od tri dana za žalbu, te da u tom periodu ne može početi glavni pretres.

On je rekao da se protiv njega vodi politički proces, izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće odluke i mijenja zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet.

Članica delegacije i Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je Sud BiH za Srbe moderni logor “Silos” i najavila postavljanje poslaničkih pitanja u vezi sa omalovažavanjem najviših predstavnika Republike Srpske u ovom sudu.

Podsjećamo proces protiv Milorada Dodika se vodi zbog „nepoštovanja” odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, kao visokog predstavnika u BiH.

Pripremio: Igor Jovanović

Foto: Ustupljena fotografija, rtrs.tv

RTV Doboj

Prethodni članakVulić: Sud BiH je za Srbe moderni logor “Silos” (VIDEO)
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 7. decembar