Doboj

DOBOJ: Blagojević: Ugašen i zadnji plamičak nade za pravdu

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je da je ugašen i posljednji plamičak nade u pravdu u BiH nakon što je presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio BiH i umjesto u zatvor otišao u Tursku.

Blagojević je rekao Srni da su bošnjački političari ponovo demonstrirali da su iznad pravosudnih institucija i pravosnažnih sudskih presuda.

“Oni to rade organizovano za svoje starješine, borce, političare ili počnu proces kada je obolio ili ima potvrdu od ljekara da će vrlo kratko da živi”, izjavio je Blagojević.

On je naveo da su porodice žrtava, nestalih i članovi ovog udruženja vijest dočekali sa gorčinom i u nevjerici, te da je plamičak nade u pravdu za stradale Srbe ugašen tako da se više neće upaliti.

“Ranije sam govorio da sumnjam da će zločinac Mahmuljin kao ratni general biti osuđen s obzirom na to da se radi o visokorangiranom funkcioneru SDA, i eto pobijen sam sve do juče. I šta sada?”, upitao je Blagojević.

Blagojević je iznenađen zašto, kako i ko je omogućio i dozvolio da presuđeni zločinac poput Mahmuljina napusti BiH.

Zakon je sasvim jasan, kaže on i dodaje da se poslije pravosnažne presude ide na izvršenje kazne i da tu nema dileme.

On je dodao da je posebno razočaran u srpske predstavnike u zajedničkim institucijama i agencijama što su po ko zna koji put nijemo omogućili još jednu pravosudnu farsu.

Prema njegovim riječima, presuđeni Srbi umirali su u zatvorima i nije im bilo dozvoljeno da budu pušteni na liječenje ni u domaće zdravstvene ustanove, a kamoli u inostranstvo.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH. 

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close