Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da je cilj da Srpska i dalje bude faktor u energetskom sektoru regiona s obzirom na svoje kapacitete i planove u tom smislu.

– Najvažniji plan je razvoj našeg energetskog sistema, te izgradnja novih proizvodnih objekata, ali i unapređenje načina upravljanja energijom nakon što je proizvedemo i distribuišemo krajnjem potrošaču i korisnicima – rekao je Đokić novinarima u Banjaluci uoči tematske stručne rasprave “Distributivna djelatnost – izazovi na novom putu”, koju organizuje resorno ministarstvo.

On je istakao da je energetski sistem Srpske ozbiljno krenuo u proces tranzicije, kao i u restrukturisanje javnog preduzeća “Elektroprivreda Srpske”.

Đokić je rekao da je u pet distributivnih firmi ovog velikog preduzeća sproveden proces restrukturisanja i reorganizacije, odnosno da su razdvojene djelatnosti – proizvodna, mrežna i snabdijevanje.

– To je sada nova konfiguracija odnosa u našem energetskom sistemu, što u prvim mjesecima primjene daje pozitivne rezultate. Naravno, sistem je potrebno i dalje dograđivati i popravljati u smislu unapređenja poslovanja – rekao je Đokić.

On je najavio da u narednom periodu slijedi i restrukturisanje proizvodnih preduzeća po sličnom modelu.

– Meni je važno da smo kao Vlada imali hrabrosti donijeti novi Zakon o električnoj energiji, a završna faza primjene ovog akta krenuće početkom naredne godine. U tom smjeru, imali smo intenzivne odnose i dobru komunikaciju sa našim partnerima i organizacijama iz međunarodne zajednice poput Američke agencije za međunarodni razvoj – naveo je on.

Đokić je dodao da je važna saradnja bila i sa Sekretarijatom Energetske zajednice na planu sprovođenja smjernica i direktiva EU, a sve sa ciljem da se energetski sektor regiona uskladi sa standardima i da u budućnosti funkcioniše na tržišnim principima.

Direktor Projekta asistencije energetskom sektoru USAID-a Mak Kamenica rekao je da je cilj usklađivanje energetskog sektora u BiH sa propisima EU radi povezivanja regionalnih tržišta, kao i da lokalni potrošači mogu birati od koga i po kojim uslovima žele kupovati struju.

– Elektroprivreda Srpske je prva u BiH koja je krenula u proces razdvajanja djelatnosti, a slično će uslijediti i u Federaciji BiH – rekao je Kamenica.

Cilj današnje stručne rasprave jeste da se rasvijetle svi aspekti zakonom propisanog nivoa nezavisnosti operatora distributivnih sistema, kroz iskustva kompanija u okruženju koja su već prošla proces razdvajanja djelatnosti.

Učesnici ovog skupa su i predstavnici rukovodstva Elektroprivrede Srpske, Regulatorne komisije za energetiku Srpske, EBRD-a u BiH, operatora distributivnih sistema iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Gruzije i drugi.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Izvor: SRNA


Prethodni članakMUP Srpske: Počinje pojačana kontrola učesnika u saobraćaju
Naredni članakPočelo snimanje druge sezone TV serije “Močvara”