Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je sve u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane “Buk Bijela”, uključujući dodjeljivanje koncesije, urađeno u skladu sa zakonskim i ustavnim odredbama, ali da političkom Sarajevu smeta ekonomski razvoj Srpske.

Osim političkog, on ne vidi nijedan drugi razlog kojim bi se mogli opravdati pokušaji Sarajeva da omete izgradnju objekta, važnog ne samo za razvoj Srpske, nego i cijele BiH.

Đokić je dodao da mu je nejasno i ponašanje predstavnika Ustavnog suda koji to podržavaju, i to tako što u apsolutno nepotrebnu priču upliću potpuno nenadležnu Komisiju za koncesije, koja može da dodjeljuje koncesije samo na lokacijama na međudržavnoj granici ili na međuentitetskoj liniji.

– U ovom konkretnom slučaju ona nema šta da traži, jer u tom pojasu rijeka Drina niti je granica sa Srbijom i Crnom Gorom niti je riječ o međuentitetskoj liniji. Dakle, sve je u isključivoj nadležnosti Srpske i njenih institucija, a time i njene komisije za koncesije – rekao je Đokić za Politiku.

To je, dodao je on, jasno i političkom Sarajevu, kojem smeta ekonomski razvoj Srpske i koje, očito, ne može da se pomiri sa činjenicom da Hidroelektranu “Buk Bijela”, vrijednu 520 miliona evra, zajednički grade Srbija i Srpska i to na jednoj od najatraktivnijih lokacija za proizvodnju obnovljivih izvora energije u Evropi.

– Krajnje je vrijeme da političari iz Sarajeva shvate da njihove inicijative, poput ove da se spriječi ne samo izgradnja Hidroelektrane “Buk Bijela”, nego i još dvije planirane “Foča” i “Paunci” destabilizuju odnose u BiH – dodao je Đokić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sutra otvaranje Sedme likovne kolonije „Kožuhe 2021” (FOTO)
Naredni članakMinistri danas o realizaciji faza izrade Programa integrisanja BiH u EU