Deklaracije o očuvanju srpskog jezika i kulture je završena i spremna je za potpisivanje i usvajanje, izjavio je danas generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, navodeći da je riječ o aktu koji treba da zaštiti obilježje srpskog identiteta a to su srpski jezik i ćirilično pismo.

“Reč je o pravno-političkom aktu koji Srbima treba da omogući ono što je normalno za svaki narod u Evropi i svetu, a to je da zaštiti obeležje njihovog identiteta, naš srpski jezik, naše ćirilično pismo”, rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

On je kazao da je obaveza svake države da ulože maksimum aktivnosti na očuvanju elemenata nacionalnog identita Srba i da se traži samo ono što se garantuje i što je omogućeno manjinama u Srbiji.

Deklaracija će, kaže Selaković, zapravo biti Aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, a biće fokusiran samo na jedno pitanje, a to je pitanje očuvanja obilježja srpskog nacionalnog identiteta srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“Važno je da je Deklaracija završena. (Predsjednik RS Milorad) Dodik rekao da će najverovatnije na Sretenje biti usvojena i nadam se da će biti tako. Uveren sam da ona neće biti mrtvo slovo na papiru”, naglasio je Selaković.

Upitan za pojedine kritike, on je rekao da “uživa svaki put u manipulacijama u srpskim medijima”.

“Navikli smo da neko nešto kritikuje a da tekst nisu videli. Hajde da vidimo tekst pa da vidimo šta će se delati”, zaključio je Selaković.

(Agencije)

Prethodni članakDRUGI DAN BOŽIĆA: Danas je Sabor Presvete Bogorodice
Naredni članakDoboj: Javni poziv za dostavu prijedloga i sugestija