Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je da je iz “trojke” upućen poziv parlamentarnim strankama na nivou BiH, da u ponedjeljak dođu na sastanak na kojem bi bilo razgovarano o izmjenama Ustava BiH.

Prema njegovim riječima, cilj je da se riješi prioritetno pitanje i pretpostavka za izmjenu Izbornog zakona, koje se tiču provođenja presuda međunarodnih sudova.

Konaković je rekao da je, osim ovog, prioritet i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, navodeći da je njegovo rješavanje moguće samo u paketu sa drugim izmjenama Izbornog zakona.

– Ako se vratimo na dio neumske energije, na poligon onoga što smo imali, taj proces ćemo uspješno završiti u roku, da li do kraja februara ili aprila, sada su to termini o kojima je teže govoriti – izjavio je Konaković novinarima u Sarajevu.

Govoreći o prijedlogu izmjena Izbornog zakona, on je rekao da ništa nije usklađeno niti usaglašeno, navodeći da su predsjednici stranaka u vlasti na nivou BiH dali načelnu saglasnost za ozbiljne procese, te da timovi stranaka posljednjih nekoliko dana rade na tome.

Konaković je rekao da u vezi sa izmjenama Izbornog zakona koje se tiču Centralne izborne komisije BiH ne postoji nikakav problem, ističući da ovo, kako je naveo, sada političko tijelo sastavljeno od različitih savjetnika različitih političara, mora biti promijenjeno.

Foto: rtrs.tv

Izvor. RTRS

Prethodni članakBudimir: Za stipendije najboljim studentima izdvojeno 13,5 miliona KM
Naredni članakPotpisani ugovori sa kadetima 26. klase Јedinice za policijsku obuku