Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da Fond “Dr Milan Јelić” već godinama njeguje politiku dodjele stipendija najboljim studentima i da je u te svrhe do sada izdvojeno 13,5 miliona KM.

– To pokazuje da od 2007. godine Fond dobro radi i pronalazi uspješne studente. Ove godine je dodijeljeno 136 stipendija, od kojih devet za treći cikus studija, sedam za drugi, a ostale za prvi – rekao je Budimir.

On je naglasio da studenti iz Srpske, bilo da studiraju na domaćim ili stranim univerzitetima, pokazuju dobre rezultate i da je svaka dodijeljena stipendija zaslužena.

– Važno nam je da naši studenti studiraju na najprestižnijim univerzitetima u svijetu, ali posebno je važno to što ih motivišemo da se kao stručnjaci vrate u Republiku Srpsku – poručio je Budimir.

Stipendista trećeg ciklusa studija Јovana Mlinarević, koja je za sticanje znanja odabrala domaći univerzitet, zahvalila je resornom ministru i Fondu “Dr Milan Јelić” za ukazano povjerenje, imajući u vidu da je stipendiju dobijala i za prethodna dva ciklusa studija.

– Stipendija mi naročito znači na doktorskim studijama jer su izdaci znatno veći, prije svega troškovi školarine, ali se javlja i želja da se objavljuju radovi u časopisima višeg ranga i da se umrežimo sa nastavnicima iz ostalih zemalja da bismo radili zajedničke projekte – rekla je Mlinarevićeva.

Na stipendiji je zahvalio i student četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci Radovan Ivanović koji je istakao da mu je čast što je stipendista Fonda koji prepoznaje one koji se radom i rezultatima izdvajaju od ostalih.

– To je dokaz da sav trud i rad nisu uzaludni i da su prepoznati – naglasio je Ivanović.

Godišnji grant za stipendije Fonda “Dr Milan Јelić” iznosi 750.000 KM, a novi konkurs bi trebao biti raspisan u maju.

Foto: twitter.com/mnrvoid_rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakBudimir: Uticaj Amerike presudan u FBiH, Dodik je potpisao sporazum sa narodom
Naredni članakDa li je Konaković podlegao pritiscima Ambasade SAD; Poziv stranakama na sastanak o izmjenama Ustava BiH (VIDEO)