Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas u Sarajevu sa ministarkom za evropske poslove Švedske Јesikom Rosval o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u zemlji i regionu, sa posebnim osvrtom na proces evropskih integracija.

Cvijanovićeva je pozdravila odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora sa BiH, izrazivši zahvalnost Švedskoj na podršci iskazanoj na samitu Evropskog savjeta.

Ocijenila je da je rukovodstvo Evropske unije prepoznalo napredak i rezultate koje su institucije u BiH ostvarile na ispunjenju uslova, naglasivši značaj što skorijeg usvajanja pregovaračkog okvira za BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da pozitivna odluka predstavlja podstrek za nastavak reformskih procesa, dodajući da na evropskom putu BiH nema mjesta intervencijama koje su se dešavale u prošlosti od strane raznih visokih predstavnika, ističući kao posebno nedospustivo bilo kakvo nametanje od strane neizabranog stranca Kristijana Šmita.

Ona je naglasila da je jedan od glavnih prioriteta u BiH u narednom periodu da se kroz dijalog i dogovor domaćih političkih aktera i institucija na svim nivoima vlasti pokaže puni demokratski kapacitet, kako to inače EU i traži u svojim uslovima.

Rosvalova je čestitala na otvaranju pregovora i pozvala na nastavka reformskog procesa u BiH. Izrazila je podršku procesu proširenja koji je značajan i za Evropsku uniju i za zemlje kandidate.

Ponovila je da će Švedska, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, nastaviti da pruža podršku BiH i putem brojnih projekata u okviru razvojne saradnje.

Govoreći o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, sagovornice su se saglasile da su odnosi prijateljski sa zadovoljavajućom dinamikom političkog dijaloga i izrazile nadu da će doći do intenziviranja saradnje u narednom periodu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmbasada SAD o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH
Naredni članakDodik: Zakone u BiH donosiće institucije BiH, a ne američki i njemački državljani