Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da bi amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde malo doprinijeli jačanju integriteta izbornog sistema u BiH.

Iz ove ambasade naveli su da se amandmanima uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH.

Dodaju da pravni stručnjaci stalno naglašavaju da je za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom BiH potrebno promijeniti Ustav BiH.

– Ovim prijedlogom bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovora – koje su pomogle SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine. Neće se postići napredak po pitanju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom BiH ukoliko HDZ BiH nastavi da nanovo predlaže i insistira na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona BiH. HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala veoma mnogo vremena, ali to nije uradila – istakli su iz Ambasade SAD.

Pojašnjavaju da bi se amandmanima koje predlaže Ministarstvo pravde BiH, kojim rukovodi HDZ-ov ministar Davor Bunoza, promijenio metod izbora svih legislativnih tijela na način da se favorizuju veće etno-nacionalne stranke, što bi moglo imati devastirajuće posljedice po opozicione političke stranke širom BiH.

– Amandmanima se, takođe, Centralna izborna komisija izlaže političkoj manipulaciji, umjesto da se jačaju njenih kapaciteti. Konačno, ovim amandmanima se ne smanjuje kontrola političkih stranaka nad biračkim odborima, što je ključna reforma neophodna za jačanje demokratije u BiH – navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD navode da je svrha zakona o jačanju integriteta izbornog procesa u tome da građani ponovo steknu povjerenje u demokratske procese u zemlji, između ostalog, tako što će se osigurati da se glasovi birača zbrajaju onako kako su građani glasali.

Dodaju da nije svrha da se lideri etno-nacionalnih političkih stranaka koji su, kako kažu, najodgovorniji za podrivanje demokratije u BiH, dodatno učvrste na pozicijama vlasti.

– Za žaljenje je, ali nije iznenađujuće, da neke političke stranke nastoje iskoristiti slabosti postojećeg izbornog sistema, umjesto da nastoje da osiguraju da se poštuje volja birača – navodi se u saopštenju.

Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra toplije uz postepeno naoblačenje
Naredni članakCvijanović: Na evropskom putu BiH nema mjesta nametanjima