Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da sve žrtve rata zaslužuju jednak tretman i da je nemoguće pričati o jednim žrtvama u BiH, a ne govoriti o drugima, jer to nije fer.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da ne treba izjednačavati strane u prošlom ratu i da ga ne treba zvati nekim nesretnim sukobom jer je to bila, kako kaže, agresija na BiH, te da je “srpski svijet drugo ime za veliku Srbiju”, Cvijanović je danas novinarima u Mrkonjić Gradu rekla da Izetbegović zaista mrzi sve ono što nije bošnjačko.

– Mislim da Izetbegović nije kapacitiran, ni sposoban da živi sa drugima u istoj državi i da sa njima sjedi i to je konačno i pokazao, te da priča o problemima te države na način da vidi šta su potrebe svih, a ne šta je potreba jednih. Time zatvara mogućnost za zajednički život, razumijevanje stavova i za dogovor šta je ta budućnost – istakla je Cvijanović.

Cvijanović kaže da je Bakir Izetbegović uporan remetilački faktor jer zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i bilo kakvoj šansi za zajednički život i zajedničku budućnost.

Prema njenim riječima, Izetbegović, koji je lider SDA, bori se za svoju političku poziciju, koja mu je ozbiljno ugrožena na bošnjačkoj političkoj sceni, čega je svjestan jer masovno gubi kadrove, pozicije i izgubio je neke od poluga vlasti na mjestima koja su procijenjena kao važna.

Cvijanović je rekla da se na međunarodnoj sceni malo ko bavi Bakirom Izetbegovićem, već uglavnom vole da pričaju o Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.

– Јedini pravi remetilački faktor je ta invazivna politika koja dolazi iz Sarajeva koja želi da sve druge preplavi, da dominira i da pravi državu koja je po mjeri jednom narodu, umjesto da se sjedne i razgovara, dogovara kakva je to država koja će biti po mjeri svima ako hoće da imaju zajedničku državu – napomenula je predsjednica Republike Srpske.

Komentarišući izjavu Izetbegovića u kojoj navodi da je “srpski svijet drugo ime za veliku Srbiju”, Cvijanović je rekla da u Sarajevu definitivno imaju trajnu mržnju prema svemu onome što se zove Srbija ili inicijativa koje dolaze iz Srbije.

– Oni u suštini ne vide tu nikakvu prijetnju, ali žele da nametnu to kao prijetnju svima okolo – pojasnila je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da Sarajevu smetaju i investicije koje dolaze iz Srbije, dok BiH nije u stanju nijednu investiciju da realizuje u Srbiji, Crnoj Gori ili u Sjevernoj Makedoniji.

– BiH je nekapacitirana, zarobljena sobom i svaka ideja je samo prijetnja, umjesto da u Sarajevu sjednu i razgovaraju sa svojim partnerima na koji način mi možemo svoje kapacitete osloboditi i staviti u funkciju naroda i opšteg napretka”, zaključila je Cvijanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović: Ruska rezolucija spasonosno rješenje da međunarodna zajednica sačuva obraz
Naredni članakTegeltija-Aselborn: Potrebno ojačati ekonomsku saradnju BiH i Belgije