Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, preuranjen i neutemeljen jer imovina pripada entitetima.

– Imamo pravo na pokretanje ocjene ustavnosti, ali ovjde se ne radi o tom pukom pravu, već o našem neslaganju u vezi pitanja imovine. Republika Srpska je mnogo puta iznijela svoj stav da imovina pripada entitetima. Nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH niti se to može regulisati na bh. nivou – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se ne slaže sa dosadašnjim načinom postupanja Ustavnog suda BiH koji je, kako je rekao, od pravnih stvari pravio politička pitanja.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske 28. decembra prošle godine.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u ovom zakonu.

Foto: www.predsjednistvobih.ba

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik poručio Marfiju: U arhivu nisu podaci o kontinuitetu BiH, već o smjenama imperija
Naredni članakCvijanović: 1. mart je za mene običan radni dan koji ću provesti u posjeti Azerbejdžanu (VIDEO)