Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je 1. mart za nju običan radni dan koji će provesti u posjeti Azerbejdžanu.

– 1. mart nosi negativne konotacije, vezuje se za smrt, ubijanje i razdor koji je prerastao u ozbiljan građanski rat koji je odnio brojne živote – rekala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da BiH nema zakon o praznicima i da je to pitanje regulisano na nivou entiteta.

– Republika Srska ne obilježava ovaj datum i ne pridajemo mu značaj. Јa se pridržavam zakona Republike Srpske, a pored toga, ovaj datum za mene ima i ozbiljnu negativnu konotaciju – istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o 31. godišnjici Ustava Republike Srpske, Cvijanovićeva je istakla da je Srpska, kroz sve godine od nastanka, uspjela da sačuva Ustav, čime je pokazano da može da funkcioniše i u teškim periodima kada je trebalo braniti slobodu, ali i u današnjim vremenima, koja imaju svoje posebne zahtjeve.

Ona je rekla da je Ustav potvrda onoga što se govori i na šta je mnogo puta ukazano, a to je da je Srpska nastala u miru i da je donošenjem Ustava uspostavljen njen ustavno-politički sistem mnogo prije početka ratnih dešavanja.

– Republika Srpska je dobila svoj Ustav i na osnovu njega počela da uspostavlja svoj institucionalni sistem koji je bio funkcionalan, operativan i koji je radio sve ono što treba da rade takvi sistemi – navela je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Imovina pripada entitetima (VIDEO)
Naredni članakGajanin: Univerziteta u Banjaluci poštuje pravila, nedopustiva trgovina diplomama