Moguća rješenja za rad nedjeljom su skraćeno ili dvokratno radno vrijeme, izjavio je predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Ćosić je istakao da svaka lokalna uprava i samouprava odlučuje sama za sebe.

– Ne postoji zakon, o tome treba da raspravlja skupština Grada Banjaluka – rekao je Ćosić, komentarišući to što su članovi Srpske demokratske stranke u Banjaluci juče predali peticiju sa 1.300 potpisa građana za inicijativu “Stop radnoj nedjelji” u Gradsku upravu.

– Dobar dio lokalnih zajednica učinilo je to na nekoj polovičnoj bazi, odnosno skraćenim radnim vremenom. Najbolje je da se radi do 12.00 ili 14.00 časova i da se dozvoli da neki marketi rade 24 časa. Nismo mi toliko razvijeno društvo da bismo dozvolili da se privredna aktivnost svede na najniži mogući nivo. Štetu snose i poslodavci i zaposleni. Ne smijemo dozvoliti da se privredni život i jedan dan svede na minimum ili da ga nema – ocijenio je Ćosić.

Ćosić je poručio da razumiju poziciju zaposlenih.

– Izvodljivo je da poslodavac reguliše i nagrađuje onog koji skraćeno radi nedjeljom. Ako poslodavci razmišljaju o profitu, on mora misliti o tome da zaposleni bude nagrađen. Radnika koji radi nedjeljom poslodavac treba da nagradi bonusom na platu i opcijom da ima kraće radno vrijeme tokom sedmice – zaključio je Ćosić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCivilne zaštite Rusije i Srpske potpisale memorandum o sprečavanju vanrednih situacija
Naredni članakDa li je pristupačni Dacia Sandero postao “novi Golf” u Evropi?