Vršilac dužnosti (v.d) direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Boris Trninić i zamjenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Anatolij Mihajlovič Suprunovskij potpisali su u Moskvi Memorandum o saradnji u oblasti sprečavanja i otklanjanja posljedica vanrednih situacija između Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Trninić sa saradnicima boravi u višednevnoj radnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv domaćina i na osnovu prethodnih dogovora.

– Naša delegacija u Ruskoj Federaciji ima značajan protokol i program. Između ostalog posjetiće Međunarodni sajam bezbjednosti “Kompleksna bezbjednost – 2024” koji se održava u Moskvi od 29. maja do 1. juna 2024. godine – navodi se u saopštenju.

Tokom godina pomenuti sajam postao je jedna od najautoritativnijih međunarodnih platformi za profesionalce iz cijelog svijeta koji rade u oblasti bezbjednosti kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima sprečavanja i otklanjanja vanrednih situacija regionalnog i globalnog karaktera.

Ove godine glavne teme sajma biće civilna zaštita, protivpožarna bezbjednost, spasilačka oprema, bezbjednost na vodi, avijaciono – spasilačke tehnologije, informacione tehnologije i veze, vještačka inteligencija, medicina katastrofa, tehnologije monitoringa, robotika, bespilotni sistemi i mnoge druge oblasti, koje se odnose na kompleksnu bezbjednost.

– Učešće na manifestaciji tradicionalno će pružiti priliku za upoznavanje sa najnovijim dostignućima u oblasti vatrogastva i spasavanja, uspostavljanjem direktnih kontakata sa kolegama iz inostranstva i predstavnicima proizvođača specijalizovane opreme, prezentovanjem najnovijih tehnologija i naprednih dostignuća, kao i razmjene iskustava njihove primjene u radu službi za vanredne situacije – kažu iz RUCZ.

Tokom posete sajmu, strane delegacije moći će da se upoznaju sa radom ruskih vatrogasaca i spasilaca, sistemom njihove obuke kao i glavnim jedinicama za reagovanje MČS – a Rusije.

Po prvi put, u okviru sajma, održaće se Međunarodii gran – pri profesionalnih vještina vatrogasaca i spasilaca tokom kojeg će učesnici moći da razmjenjuju bogata iskustva i najbolje prakse, i naravno, takmičenjem da odrede najbolje specijaliste u ovoj oblasti.

Ove godine na poligonu Spasilačkog centra MČS – a RF u Noginsku biće održana sveobuhvatna međunarodna vježba, gdje će biti demonstrirane jedinstvene mogućnosti ruskih spasilačkih tehnologija koje se koriste kako u Rusiji, tako i u inostranstvu.

Tokom posjete Ruskoj Federaciji delegacija RUCZ posjetila je Akademiju državne protivpožarne službe (AGPS), Spasilački centar u Noginsku, Nacionalni centar za upravljanje u kriznim situacijama (NCUKS) Ruske Federacije, Međunarodnu izložbu “Rusija”.

Foto: ruczrs.org, rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakAnalize Nacrta akcionog plana za suprotstavljanje trgovini ljudima u Srpskoj
Naredni članakĆosić: Moguća rješenja za rad nedjeljom – skraćeno ili dvokratno radno vrijeme