Chevroletov model jedan je od rijetkih sportskih automobila koji su zabilježili rast prodaje u prvom kvartalu ove godine.

Sve u svemu, segment sportskih automobila nije prošao dobro u dosadašnjem dijelu godine u SAD, i bilježi pad od 14% u prvom kvartalu 2024.

Međutim, jedan model se izdvaja iz sumornog prosjeka. Chevrolet je prodao 8.576 primjeraka Corvette u prva tri mjeseca ove godine, čime je zauzeo četvrto mjesto na listi sportskih automobila u Americi, piše Carscoops.

Uprkos cijeni, za koju se svakako ne može reći da je pristupačna, Amerikanci su pokazali veliko interesovanje za C8 Corvette tokom prvog kvartala 2024.

Poređenja radi, u tom periodu je prodato više primjeraka GM-ovog vodećeg sportskog automobila nego modela Toyota Supra, Nissan Z, Mazda MX-5, Subaru BRZ, Toyota GR86 i BMW Z4 zbirno. E, to se moglo nazvati dominacijom na tržištu.

Ono što ovu statistiku čini još impresivnijom je da, iako se Corvette može kupiti po relativno razumnoj cijeni kada se uzme u obzir sve što ovaj auto nudi, Chevroletov vrhunski sportski model u prosjeku se prodaje za šestocifreni dolarski iznos, prenosi B92.

Kako navodi Corvette Blogger, prosječna cijena Corvette u četvrtom kvartalu 2023. bila je preko 106.000 dolara.

Inače, najprodavaniji sportski automobil u SAD i dalje je Ford Mustang (iako neki osporavaju da je riječ o klasičnom “sportisti”, Amerikanci ga statistički svrstavaju u tu klasu baš kao i drugoplasirani Dodge Challenger.

Treći je BMW Serije 4.

Foto: Chevrolet

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 08.04.2024. godine
Naredni članakNovi Google algoritam rješava JPEG probleme veličine i kvaliteta slika