Tijela za sprovođenje izbora ključna su za dobro funkcionisanje demokratskih institucija i ona bi trebala garantovati načela nezavisnosti, integriteta i transparentnosti, te obezbijediti profesionalizam i obuku članova izborne administracije i osoblja, poruka je konferencije o ulozi izbornih centara za obuku koju je organizovao Savjet Evrope u Strazburu.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović predstavio je na konferenciji iskustva o osnivanju i djelovanju Centra za edukaciju CIK-a, ističući da je Centar osnovan s ciljem edukacije tijela za upravljanje izborima i svih učesnika i finansiranja političkih stranaka na nivou BiH, na regionalnom i međunarodnom nivou.

Arnautović je naveo da je Centar za edukaciju zvanično počeo sa radom u oktobru 2017. godine i da je sve više prepoznat kao centar u kojem srednjoškolci i studenti, predstavnici političkih stranaka, nevladinog sektora i medija mogu steći znanja o izbornom procesu, demokratiji, mogu ostvariti kontinuirano obrazovanje i uspostaviti saradnju.

On je tokom boravka u Strazburu održao niz bilateralnih sastanaka sa predsjednicima i predstavnicima izbornih komisija Švedske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Gruzije i drugih zemalja, saopšteno je iz CIK-a.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj potvrđena tri slučaja velikog kašlja
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 29.11.2023. godine