Vijesti

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doboj: Okrugli sto na temu “Alkohol i nasilje”

Povodom Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja iz Doboja organizovao je okrugli sto o temi “Alkohol i nasilje”, kojem su prisustvovali predstavnici institucija i ustanova koje se bave tim pitanjem.

Dobojskom Centru za mentalno zdravlje od početka godine prijavljena su četiri slučaja nasilja. Četrnaest je evidentirano u toku prošle godine. Nasilje je najčešće izraženo među  partnerima, a žrtve su uglavnom žene. Iako nije glavni uzrok, u velikoj mjeri nasilju doprinosi alkohol.

-Alkohol jeste riziko faktor, ranije se smatralo u psihijatriji da je alkohol uzrok nasilja, ali sada smo negdje došli do te ideje, da je ipak zapravo samo riziko faktor. Počinioci nasilja ne moraju biti u alkoholisanom stanju, jer ima onih koji počine nasilje, a nisu u alkoholisanom stanju, dok opet ima i onih koji su u alkoholisanom stanju i ne počine nasilje – izjavila je Dejana Cocić-Hadžiibrahimović, šef službe Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doboj.

Alkohol je čest “okidač” kod mladih , koji se u alkoholisanom stanju odaju neprimjerenom ponašanju. Njegova upotreba u ranim godinama doprinosi zavisnosti, a intezivno liječenje traje do godinu dana.

Postoje čak maloljetnici kojima je izrečena neka od mjera obaveznog liječenja, zbog upotrebe nekih od psihoaktivnih supstanci kao što su alkohol i droga, a koji su kao posljedica upotrebe tih supstanci, počinili prekršajna i krivična djela – izjavila je Mladenka Milanović, psiholog.

Bilo da se radi o psihičkom, emocionalnom ili seksualnom nasilju važno je da se ono prijavi nadležnim ustanovama , upozorava struka. Bitno je da se o tom problemu, kojem rijetko znaju biti izloženi i muškarci, javno govori . Upravo zbog toga se veliki značaj ogleda i u radionici koja je danas održana u dobojskom Domu zdravlja.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close