Јesenja sjetva u Republici Srpskoj je u pripremi i vode se razgovori sa udruženjima poljoprivrednika o pružanju pomoći, izjavio je pomoćnik resornog ministra Goran Bursać.

Bursać je podsjetio da je prošle godine zasijano 30 odsto više površina pod pšenicom nego prethodnih godina, zbog čega je resorno ministarstvo dalo podsticaje od 500 KM po hektaru, što je razlog zbog kojeg su poljoprivrednici podigli proizvodnju pšenice.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je već obavilo razgovore sa mnogim udruženjima i izneseni su razni prijedlozi kada je riječ o ovogodišnjoj sjetvi.

On je istakao da je u Srpskoj dominantna kultura pšenica, kao i da je situacija trenutno komplikovana jer rastu cijene inputa, odnosno nafte, dok je sjemenska pšenica dodatno poskupjela.

– Imamo jako lošu otkupnu cijenu i veliki pritisak jeftine pšenice iz Ukrajine i Rusije koja remeti cijelo evropsko tržište, pa tako i naše. Dosta su stvari nepredvidive i ne može se razmišljati dugoročno, jer se nikada ne zna šta će se desiti – ocijenio je Bursać za Srnu.

Bursać kaže da je prva procjena da će se zbog trenutne situacije površine zasijane pšenice ove godine u nekom procentu smanjiti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Beogradu tribina “Slijedi li konačni obračun Zapada sa Srpskom?”
Naredni članakZvezdi samo bod protiv Јang Bojsa u Beogradu