Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da je posjetio Savjet Evrope i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu radi razmjene iskustava, vezanih za unapređenje zaštite ljudskih prava pojedinaca u BiH, u skladu praksom i modalitetima Evropskog suda za ljudska prava, kao i standardima Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Posjetu je organizovao Savjet Evrope u posljednjoj fazi implementacije projekta “Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe – faza tri”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bukejlović je pojasnio da je cilj projekta bio unapređenje mehanizama za usklađivanje sudske prakse za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i jačanje kapaciteta pravosuđa u primjeni standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima.

– Cilj projekta je podrška dosljednijoj primjeni sudske prakse u BiH, koja je od ključnog značaja za osiguranje pravne sigurnosti i funkcionisanje efikasnog pravosuđa koje poštuje ljudska prava – istakao je Bukejlović.

U trodnevnoj posjeti Strazburu, osim Bukejlovića boravili su i pomoćnik ministra u resoru pravosuđa Slobodan Zec, ministar pravde FBiH Vedran Škobić i pomoćnik federalnog ministra za pravosuđe Damir Šapin, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kao i odjeljenja sudske prakse najviših sudova u BiH.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakVulić: Šmit je jedina opasnost po opstanak BiH, imovina pripada entitetima
Naredni članakVRIJEME: Sutra hladnije uz kišu