Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da će ove godine, ukoliko budu utvrđeni propusti u vođenju i organizaciji rada u kazneno-popravnim zavodima, odgovorni snositi posljedice u skladu sa zakonima koji uređuju oblast izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija.

– Kada je riječ o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, bezbjednost u kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća i ima dovoljno kapaciteta za prijem osuđenih i pritvorenih lica – naveo je Bukejlović.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, te da je usaglašen sa odredbama Krivičnog zakonika koje se odnose na kaznu doživotnog zatvora.

– Takođe, usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izdržavanja kazne zatvora kojim se propisuje način izvršenja kazne doživotnog zatvora i postupanje prema osuđenima na ovu vrstu krivičnih sankcija, a koji će se sprovoditi u odjeljenjima posebnog režima izvršenja kazne zatvora – napomenuo je Bukejlović.

On je naveo da će usvajanjem ovog zakona biti zaokružen pravni okvir koji se odnosi na izvršenje kazne doživotnog zatvora koja je propisana za najteža krivična djela i najteže oblike teških krivičnih djela.

BIĆE NASTAVLjENA ULAGANjA U OBЈEKTE PRAVOSUDNIH INSTITUCIЈA

– U saradnji sa Vladom Republike Srpske i u skladu sa mogućnostima, i naredne godine radićemo na poboljšanju materijalnog položaja i statusa radnika u pravosudnim institucijama – rekao je Bukejlović.

Bukejlović je naglasio da će, s ciljem jačanja efikasnosti rada pravosudnih institucija, biti nastavljena infrastrukturna ulaganja u objekte namijenjene radu pravosudnih institucija Republike Srpske.

IZMЈENAMA ZAKONA O PREKRŠAЈIMA BIĆE OLAKŠAN RAD POLICIЈE

Bukejlović je naveo da se zakonima iz nadležnosti Ministarstva pravde Republike Srpske uređuju i stvaraju pretpostavke koje olakšavaju rad i drugih organa, te da će Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske biti olakšan rad policije Srpske.

– Odredbama ovog zakona predviđena je mogućnost da okrivljena lica novčanu kaznu i troškove platnog prometa mogu platiti elektronski, na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlaštenog službenika, u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlaštenog organa, uz izdavanje dokaza o uplati – pojasnio je Bukejlović.

On je napomenuo da lice zatečeno u izvršenju prekršaja koje odbije da se podvrgne testiranju na drogu može biti zadržano do oporavka.

– Takođe, zastarjelost izvršenja zaštitnih mjera nastupa kada proteknu dvije godine, od dana pravosnažnosti rješenja o prekršaju, odnosno izvršnog prekršajnog naloga kojim su izrečene zaštitne mjere – rekao je Bukejlović.

OSNAŽITI ŽRTVE DA SE SUPROTSTAVE NASILjU

On je rekao da još postoji veliki broj krivičnih djela nasilja, te da je potrebno ohrabriti i osnažiti žrtve da se suprotstave svim oblicima nasilja.

Bukejlović je podsjetio da su u prethodnoj godini Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva načinili veliki napredak donošenjem zakona i mjera koji se odnose na zaštitu najugroženijih društvenih grupa žena, djece i porodice.

– Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske usvojen je radi bolje zaštite žrtava nasilja. Usvojen je i radi boljeg odgovora svih subjekata zaštite prilikom pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja, te odlučnijeg i pravovremenijeg institucionalnog djelovanja – rekao je Bukejlović.

On je podsjetio da je Ministarstvo pravde Republike Srpske prošle godine utvrdilo Porodični zakon Srpske, kojim su značajno unaprijeđeni postojeći i uvedeni novi modeli zaštite djeteta i porodice.

Bukejlović je naveo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske obezbijeđena veća zaštita žrtava seksualnog nasilja i uznemiravanja.

– Istim zakonom propisano je i novo krivično djelo koje smo smatrali neophodnim, a to je neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđih fajlova, portreta i video-zapisa koje će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora – napomenuo je Bukejlović.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: “Ili je smrt za vrat”, ili su u igri velike pare, te je Šmit zapeo da BiH ponizi
Naredni članakGoganović: Srpska ne želi nikakvo zveckanje oružjem u BiH