Delegat iz reda Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta izjavio je da Vlada Federacije BiH usvajanjem izmjena dva zakona o stanovima uzurpira privatnu imovinu i nameće pravila za regulisanje statusa stanarskog prava, odnosno vlasništva nad stanom, što najviše štete nanosi Srbima.

Broćeta je ocijenio da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i prijedlog Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, blago rečeno, bacanje prašine u oči korisnicima koji su, uglavnom, srpske nacionalnosti.

– Odakle Vladi FBiH pravo da uzurpira privatnu imovinu i nameće pravila za regulisanje statusa stanarskog prava, odnosno vlasništva nad stanom? Da stvar bude gora, Vlada FBiH je jasna – imate mogućnost da prihvatite i prodate svoju imovinu po nekoliko puta nižoj cijeni od trenutne ili da u potpunosti izgubite stanarsko pravo – ukazao je Broćeta.

On je napomenuo da je tako nešto nepojmljivo u svim demokratskim i uređenim društvima.

– Ali, s obzirom na to da su sa svih strana sve veći i veći napadi i pritisci na srpski narod i njegovu imovinu – ne čudi nas ovakav stav Vlade FBiH – rekao je Broćeta za Srnu.

Broćeta je naglasio da delegati SNSD-a ovo neće podržati. “Nažalost, nemamo većinu u Klubu Srba kako bismo mogli stopirati ovakva nametanja, koja najviše idu na štetu našem narodu jer znamo da su ovakvi stanovi uglavnom u vlasništvu Srba koji danas ne žive u FBiH”, rekao je Broćeta.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je ranije Srni da je sramota i krajnje maliciozno da nekome kome stan vrijedi po metru kvadratnom od 3.000 do 3.500 KM, u nekim slučajevima i do 4.000 KM, kažete da će mu biti isplaćeno po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje.

On je napomenuo da je sličan prijedlog zakona bio aktuelan 2022. godine, ali da nije prošao u Parlamentu FBiH, te da je sada revitalizovan i ponovo se ide u parlamentarnu proceduru.

Vlada FBiH je u utorak, 9. januara, u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se pitanje raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku na način da se u tom slučaju stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDžatras: Preleti aviona – otvorena prijenja upotrebom sile
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 10.01.2024. godine